Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley Bentayga Speed officiell – världens snabbaste suv

Nu ger Bentley suven Bentayga tilläggsbeteckningen Speed som betyder fler hästkrafter och högre toppfart. På så vis kan då återigen kalla sig för tillverkare av världens snabbaste suv.

När Bentley presenterade Bentayga i september 2015 var det inte enbart den oerhörda lyxen som var slående, även prestandan var något i särklass. Med 6,0 liter stor W12-motor försedd med dubbelturbo stoltserade Bentayga med 608 hästkrafter och 900 newtonmeter. Trots nästan 2,5 ton bil var prestandassiffrorna näst intill i supersportbilsklass – toppfart på 301 km/h och 0-100 km/h på 4,1 sekunder.

På senare år har allt fler exklusiva suvar dykt upp som helt eller delvis petat ned Bentayga från tronen, exempelvis Rolls-Royce Cullinan som är ett snäpp upp i lyxighet och pris, Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio som är accelerationssnabbare (3,8 s) och inte minst Lamborghini Urus som är starkare (650 hk), accelerationssnabbare (3,6 s) och har högre toppfart (305 km/h).

Att bli ”frånsprungna” av konkurrenterna samt en syskonbil (Urus) tänker inte Bentley acceptera, därför presenterar den brittiska bilbyggaren nu Bentayga Speed som redan fördes på tal för snart tre år sedan.

Bentley Bentayga Speed har samma maskin som vanliga Bentayga. Skillnaden ligger i att effekten har skruvats upp till 635 hästkrafter medan maxvridet ligger kvar på 900 newtonmeter. Justeringen kapar två tiondelar på accelerationssiffran, 0-100 km/h går därmed på 3,9 sekunder. Det är lika snabbt som Porsche Cayenne Turbo med Sport Chrono-paket, men det är fortfarande långsammare än både Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio och syskonbilen Lamborghini Urus. Bentayga Speed knäcker däremot samtliga konkurrenter sett till toppfarten som är 306 km/h. Det är fem upp jämfört med vanliga Bentayga, men det är också en kilometer mer än vad Lamborghini Urus mäktar med (på papperet ska väl tilläggas).

Speed-tillägget innebär också ett modifierat avgassystem som sägs avge ett mer karaktäristiskt ljud, ett modifierat Sport-körläge som tillåter vassare respons från både motor och transmission samt fastare fjädringssättning och Bentley Dynamic Ride som är ett 48-volts elektroniskt antikrängningssystem.Speed-specifika 22-tumshjul döljer, om köparen har gjort tillvalet, Bentleys största kolfiberkeramiska bromsskivor hittills som sägs sänka vikten med 20 kilo jämfört med vanliga stålskivor.

https://youtu.be/uVrIj04pLrY

Någon prislapp för Bentayga Speed, som utmärker sig med unika detaljer även interiört, har Bentley inte presenterat. Möjligtvis görs det i samband med visningen på bilsalongen i Genève i mars. Vanliga Bentayga kostar från omkring 2,3 miljoner kronor.