Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bentley

Bentley Blower kommer i produktion

Tolv exemplar av Bentleys klassiska tävlingsbil från 1920-talet ska byggas. Två år tar arbetet.

Gillar du att märken som Range Rover och Jaguar bygger gamla bilar på nytt men tycker att modellerna i fråga är lite väl nya? Då kommer Bentley med goda nyheter – 1929 års tävlingsbilen ”Blower” kommer nämligen i nyproduktion.

Foto: Bentley

Tolv exemplar ska byggas av Sir Tim Birkins konstruktion, lika många som det antal lopp som de fyra originalbilarna ställde upp i.

Vi och Bentley Blower!

Under rubriken ”Stormvarning” i Klassiska Bilar nummer 10/2017 körde vår Linus Pröjtz en replika av Bentley 4,5 Blower. Jo, han har kepsen kvar.

Det är karossmakarna Mulliner (som idag ingår i koncernen) som ska stå för arbetet och de går grundligt till väga. Bentley med chassinummer HB 3403, som är i tillverkarens ägo, plockas ner i bitar och varje del 3D-scannas för att sedan bygga bilen digitalt. Tolv exemplar av varje del ska tas fram på traditionellt vis och bilarna sätts samman för hand.

De tolv nya bilarna kommer stämma överens med 1929 års förlaga men dolda uppdateringar görs av säkerhetsskäl – Bentley specificerar dock inte vilka ändringar det handlar om.

Foto: Bentley

Det framgår inte heller om bilarna blir gatlegala men chassi HB 3403 rullar regelbundet på allmän väg och ställer även upp i historiska lopp.

Bentley 4.5 Litre Blower blir den första förkrigsmodellen att åter komma i produktion. Arbetet kommer att ta två år.