Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100908-continental-gt
100908-continental-gt
100908-continental-gt
100908-continental-gt

Bentley Continental GT lyfts och får ”snål” V8

Bentley Continental GT har hängt med sedan 2003 och är mer än mogen för en uppfräschning. Det tycker Bentley också och visar nu 2011 års modell av Continental GT som förutom ett ansiktslyft dubblerar sitt motorutbud.

Bentley har varit noga med att förannonsera ansiktslyftet av Continental GT, så pass att det verkar som att de själva tror att det är en helt ny modell. I själva verket är det bara ett ansiktslyft, om än ett omfattande sådant.

Det främsta intrycket är att Continental GT har fått sig en släng av Mulsanne-linjerna. Fronten ser betydligt piggare ut än tidigare tack vare den nya strålkastaruppsättningen, den lägre och mer integrerade grillen och framskärmarna som har fått skarpare men ändå svepande linjer. Baktill går förändringarna i samma försiktiga men märkbara tema, lamporna är mer rektangulära och hela baken ger ett lite kantigare intryck. Inne i kupén hittar Bentley-föraren en uppiffad instrumentbräda och en åtta tum stor pekskärm som är kopplad till ett nytt multimediasystem med navigering via Google Maps och 30 GB lagringsutrymme.

Ansiktslyftet innebär också att Continental GT får dubbelt så många motorer som tidigare – från en till två. Sent nästa år lanseras Continental GT med en helt ny V8 på 4,0 liter som enligt Bentley ska vara 40 procent snålare än W12-motorn. Mer än så vill de inte säga om nytillskottet i motorrummet utan pekar i stället på uppdateringen av den stora W12-pjäsen på 6,0 liter. Bentleys motortekniker har minskat den inre friktionen och samtidigt passat på att anpassa motorn för E85-drift. Det gör att effekten ökar med 15 hästkrafter till 575 totalt och 50 newtonmeter till totalt 700. Genom ett omfattande viktbesparingar, bland annat lättare stolar, har Continental GT blivit 65 kilo lättare. Det har i sin tur lett till ett sex procent bättre vikt/effekt-förhållande och att bilen numera tar sig från 0 till 100 km/h på 4,6 sekunder och når en toppfart på 318 km/h. Kraften fördelas ut till de fyra hjulen via en uppdaterad version av Quickshiftlådan som slänger i växlarna dubbelt så snabbt och dessutom kan växla i två steg på en gång, till exempel från sjätte till fjärde växeln i ett svep.

https://youtu.be/Gg_VIK8uRFc?height=347&width=575

Läs mer

Test och provkörningar