Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bentley Continental GT V8 S
Bentley Continental GT V8 S
Bentley Continental GT V8 S
Bentley Continental GT V8 S

Bentley Continental GT V8 S – lite mer av allt

Om den stora W12-motorn med dubbelturbo känns för överdriven och den lilla V8:an för mjäkig kan nya Continental V8 S vara lösningen. Är det här den ultimata Bentley?

575 hästkrafter i all ära men W12-motorn i Bentley Continental GT är en stor och tung klump. Med den mindre V8-motorn blir Continental GT lättare och kvickare i reaktionerna men då får man också nöja sig med 507 hästkrafter och 660 newtonmeter. Fram tills nu.

 På nästa veckas bilsalong i Frankfurt kommer Bentley att premiärvisa Continental GT V8 S. S:et indikerar att det blir lite mer fart, eller Speed, om man så vill. S-versionen av V8-modellen får nämligen 21 extra hästkrafter och ytterligare 20 newtonmeter i vridmoment. 528 hästkrafter och 680 newtonmeter ska slunga iväg 2,3-tonsklumpen från 0-100 km/h på 4,5 sekunder, tre tiondelar snabbare än vanliga V8-modellen. Toppfarten stiger från 303 till 309 km/h. Cabrioletmodellen med S-motor gör 0-100 km/h på 4,7 sekunder och har en toppfart på 308 km/h. Om det mot förmodan skulle vara av intresse för den tilltänkta köpkretsen så meddelar Bentley att Continental V8 S drar 1,06 l/mil vid blandad körning, ingen förändring mot vanliga V8-modellen alltså.

 S-behandlingen omfattar även chassit som hamnar 10 millimeter närmare marken. Bussningar och krängningshämmare är 70 respektive 54 procent styvare samtidigt som Bentleys ingenjörer har fintrimmat styrningen. Utvändigt går det att känna igen S-modellerna på den högblanka, svarta grillen, den lilla splittern i underkant av frontspoilern, de små svarta sidokjolarna och den lilla bakre diffusern.