Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley Continental GT3-R – nästan som en racerbil

Bentleys banbil Continental GT3 har fått ett gatlegalt syskon i GT3-R. Jämfört med GT V8 S har den 100 kilo mindre att bära på men också 62 extra hästkrafter. Det gör den riktigt accelerationssnabb.

Det var inte länge sedan Bentley toppade V8-versionen av Continental GT genom att ta fram GT V8 S. 21 extra hästkrafter (totalt 528) och 20 extra newtonmeter (totalt 680) får den 2,3 ton tunga bilen att slungas iväg från stillastående till 100 km/h på 4,5 sekunder.

Men redan nu väljer britterna att toppa även S-versionen och man gör det med inspiration från banbilen Continental GT3.

Resultatet heter Continental GT3-R och är lättad med 100 kilo tack vare mer lättviktsmaterial, avgassystem i titan och utslängt baksäte. Dessutom har man pressat upp turbotrycket i V8-motorn på 4,0 liter samt programmerat om mjukvaran som styr maskineriet. Det har lett till att V8:an nu lämnar ifrån sig 580 hästkrafter vid 6 000 r/min och 700 newtonmeter från 1 700 r/min.

Det ger oss en bil som är mer accelerationssnabb än någon annan gatlegal Continental GT tidigare. GT3-R gör nämligen 0-100 km/h på 3,8 sekunder, 0,7 sekunder snabbare än GT V8 S. Toppfarten har dock fått sig en törn då den ligger på 273 km/h i stället för originalbilens 308 km/h. Detta på grund av den åttastegade ZF-automatlådans kortare utväxling (som i gengäld hjälper till att snabba på accelerationen).

Den ommappade programvaran ska också ha resulterat i att skillnaden mellan körlägena Drive och Sport ska vara betydligt mer påtaglig än tidigare. Bilens antisladdsystem har kalibrerats om till att vara mer sportigt och – för första gången någonsin på en Bentley – har fyrhjulsdriftsystemet fått torque vectoring för snabbare och stabilare kurvtagning.

Bentley Continental GT3-R rullar på extra lätta fälgar som mäter 21 tum. Dessa är skodda med 275 millimeter breda Michelin-däck med 35-profil. Bakom hjulen sitter hålborrade kolfiberskivor med kiselkarbid som i princip inte mattas ut samt erbjuder grepp utöver det vanliga. Fram mäter skivorna 420 millimeter, bak 356 millimeter.

Interiört är det sportigt med läder, Alcantara och riktigt mycket kolfiber. Alla Continental GT3-R kommer bara att finnas tillgänglig i en färg, nämligen glaciärvit. Karossen är dessutom dekalerad med stripes i två gröna kulörer, precis som banbilen GT3.

Endast 300 exemplar av Bentley Continental GT3-R ska byggas. Vad det kostar att bli ägare till en av dem är okänt.