Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bentley EXP 9 FBentley EXP 9 FBentley EXP 9 F
Bentley EXP 9 F

Bentley EXP 9 F – suv med brittisk smak

Det har ryktats länge, och nu på bilsalongen i Genève visar det sig att de talat sanning. Här är konceptbilen EXP 9 F – en fullsize-suv i Bentley-tappning.

Rykten om att Bentley varit i färd att utveckla en suv har gått till och från under flera års tid, något vi har skrivit om tidigare. Till slut har det nu visar sig att det i alla fall legat något korn av sanning i ryktena. På Genèvesalongen, som öppnat för pressen i dag, står nämligen en konceptbil i fullsize-suv-formatet i Bentleys monter. Bilen har det högst kryptiska namnet EXP 9 F, något som dock inte lär följa med den dag bilen kommer i produktion.

Utseendet kan väl i mångt och mycket sägas vara ganska förutsägbart, med vad som verkar vara väl valda delar ur Mulsannes och Continentals designpaletter omstöpta i suv-form. Lite småtrist kanske, men förmodligen ändå det som efterfrågas av Bentley-kunderna. Och inte alltför svårsmält för de som inte tyckt att en Benley-suv vore rätt väg att gå. Även interiört ser det ut som förväntat med tydlig Bentley-stil på tillvaron. 

Under huven sitter samma W12-motor på sex liter som vi känner sedan flera år från Bentley Continental, men med det intressanta alternativet att bilen kan få ta del av Bentleys nya V8-motor, som utökat med en elmotor och ett batteripack blir till en hybrid. 

Det är förresten inte första gången Bentleys märke sitter på en suv. Redan under det tidiga 1990-talet försågs ett antal Range Rover med Bentley-kaross, kallad Bentley Dominator, på uppdrag av sultanen av Brunei.