Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bentley

Nya Bentley Flying Spur V8 – när W12 är för mycket

Hösten 2019 lanserade Bentley tredje generationen Flying Spur med sin stora 6,0-liters W12-motor på 635 hästkrafter. I tider som dessa när kraven på utsläpp förstärks måste även Bentley anpassa sig. Nu lanserar Bentley sin Flying Spur med fyra cylindrar färre i form av en V8.

Hans Hedberg provkörde W12-modellen i vintras och kunde nästan sträcka sig till att hålla med folket från Crewe som själva påstod att det här är världens bästa bil. Nu har turen kommit till den något nedskalade, i alla fall motormässigt, modellen med en V8 under huven.

Volymen på motorn är sänkt till fyra liter och med dess dubbla turboaggregat är det här samma motor som återfinns även i övriga modellutbudet hos Bentley. I Flying Spur utvecklar V8:an 550 hästkrafter och 770 newtonmeter i vridmoment redan strax under 2 000 r/min. Som jämförelse producerar den större W12:an 900 newtonmeter mellan 1 300-4 500 r/min.

Foto: Bentley

De dubbla twinscroll-turboaggregaten är placerade mitt i V:et mellan cylinderraderna och minimerar avståndet som avgaserna behöver förflytta sig från motorn till de båda turboaggregaten, vilket ger bland annat bättre effektivitet. Det bidrar till att Flying Spur med V8 tar sig 0-100 km/h på 4,1 sekunder och når en toppfart på 318 km/h. Storebror W12 klarar 0-100 km/h något snabbare på 3,8 sekunder och fixar 333 km/h.

LÄS OCKSÅ: Så lyxig är nya Bentley Flying Spur 

1 AV 2
Foto: Bentley
2 AV 2
Foto: Bentley

En fördel med den mindre motorn förutom att den släpper ut mindre koldioxid är att den väger 100 kilo mindre än W12-versionen, vilket enligt Bentley ska förbättra viktfördelningen. Motorn har också möjlighet att stänga av hälften av cylindrarna när vridmomentet ligger under 235 newtonmeter och varvtalet understiger 3 000 r/min. Det här ska resultera i upp till 16 procent bättre bränsleekonomi, men Bentley visar än så länge inga WLTP-siffror, så exakt hur mycket lägre förbrukning den mindre V8:an har jämfört med storebror W12 vet vi inte än. W12-varianten vill ha 1,48 liter per mil vid blandad körning, det motsvarar 337 gram koldioxid per kilometer.

Så småningom ska det även komma en V6-baserad laddhybrid men också en Speed-version.

1 AV 3
Foto: Bentley
2 AV 3
Foto: Bentley
3 AV 3
Foto: Bentley

Bilen går att beställa i dag, den finns som både fyr- samt femsitsig och den är späckad med teknik redan från början. Vill du kan du även beställa till fyrhjulsstyrning vilket kan underlätta både i hög fart men kanske framförallt i lägre fart och i trånga utrymmen då Flying Spur med sina 532 respektive 198 centimeter på längden respektive bredden är en rejäl pjäs.

Om du så vill kan du även ta en titt på Bentleys Mulliner Collection-program och genom det göra din egen Bentley till något utöver det vanliga.

Köpa nya vinterdäck?
Läs vårt vinterdäcktest först!