Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley har vind i seglen – överväger mindre coupé

Med en 23-procentig försäljningsuppgång de första sex månaderna har Bentley alla skäl att vara nöjda. Försäljningssiffrorna är rekordartade. Nu överväger företaget att utöka modellprogrammet med en mindre coupémodell.

De första sex månaderna i år har varit lyckosamma för Volkswagenkoncernens brittiske adept Bentley. Försäljningen har ökat med hela 23 procent jämfört med samma period i fjol, till totalt 5 254 sålda bilar. Största uppgången står den kinesiska marknaden för, med en uppgång på hela 67 procent. Även i Mellanöstern har försäljningen gått bra, plus 27 procent.

Och försäljningen lär knappast dala allför mycket framöver, med tanke på den kommande lanseringen av Bentleys suvmodell och en prestandaversion av Mulsanne, som troligen får tilläggsnamnet Speed. Dessutom ska nu en ny, mindre coupémodell, under Continental, vara under utveckling. Detta rapporterar amerikanska branschtidningen Car and Driver. Huvudkonkurrent skulle vara likaledes brittiska sportvagnen Aston Martin V8 Vantage.

Vilken motor som skulle kunna tänkas hamna i denna modell är ännu för tidigt att sia om, men samma tidning rapporterar att Bentley inte har några planer på att sluta tillverka sin maffiga W12-motor. Om det så skulle behövas så skulle företaget bli ”det sista företaget som tillverkar 12-cylindriga motorer i världen”. Och ska man vara ärlig så är man redan bland de sista, antalet övriga V12-tillverkare är bara en handfull – BMW/Rolls-Royce, AMG, Lamborghini, Ferrari och just Aston Martin.