Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bentley Mulsanne Speed officiell

Vad mer kan man önska av en bil som Bentley Mulsanne? Mer fart förstås! Och det kommer nu då Bentley lanserar Mulsanne Speed som bara kan beskrivas som en väldigt snabb 2,7-tonsklump.

Vad får man om man tar Bentleys flaggskeppsmodell Mulsanne och trimmar den för högre effekt och bättre köregenskaper? En Mulsanne Speed förstås! I somras gick ryktet om att Bentley var på väg att bygga en snabbare Mulsanne, kanske genom att stoppa ned W12-motorn från Continental GT Speed.

Nu vet vi att det inte blir så. Mulsanne Speed har samma 6,75-liters V8-motor som vanliga Mulsanne men i Speed-modellen har dubbelturbomotorn, vars ursprung kan spåras ända tillbaka till det sena 1950-talet, fått en effekthöjning från grundmodellens 512 hästkrafter och 1 020 newtonmeter till 537 hästar och 1 110 newtonmeter i maximalt vridmoment. Det har man gjort genom att se över i stort sett allt, bland annat insprutningen, tändstiften och kompressionen. Man har också optimerat turboladdningen och infört variabel ventilstyrning.

Den höga effekten får Mulsanne Speed att göra 0-100 km/h på 4,9 sekunder och nå en toppfart av 305 km/h, vilket får sägas vara imponerande för en 2,7 ton tung lyxbil. Närmast jämförbara bil är Mercedes S 63 AMG som med hjälp av 585 hästkrafter gör 0-100 km/h på 4,4 sekunder.

Förståeligt nog är V8-motorn ingen miljösnäll varelse, det kan inte ens cylinderavstängningen hjälpa. Koldioxidutsläppen vid blandad körning uppgår till hela 342 g/km. Mulsanne Speed vill ha 1,46 l/mil vid blandad körning.

Speed-modellen får förutom höjd effekt även sportfjädring och sportstyrning. Utseendemässigt särskiljs den genom strålkastare och baklampor med gråtonad botten och två stora ovala avgasutblås som är räfflade på insidan.

Bentley Mulsanne Speed premiärvisas på Parissalongen som drar igång för pressen den 2 oktober och börjar säljas lagom till vintern.