Bentley skräller med plug in-planer

Bentley fortsätter gå mot sina egna konventioner och avslöjar det tänkta motorprogrammet för den för designen utskällda lyxsuven EXP 9 F. Bland alternativen finns nämligen en V6-hybrid!

Det som brukar se bra ut på papper rimmar inte alltid med verkligheten, något Bentley fick erfara när man utvecklade konceptbilen EXP 9 F. Frågan är om bilen såg bra ut ens på papper, men under huven på bilen som visades upp på bilsalongen i Genève förra månaden fanns i alla fall en W12-motor på 600 hästar och 800 newtonmeter.

 Motorvalet kombinerat med en trolig vikt på uppåt tre ton lär ge både förbrukning och utsläpp därefter. För att gardera sig mot krav som ställs på just detta avslöjar nu Bentley att man utöver W12:an och den nyligen lanserade V8-motorn med dubbelturbo på 500 hästkrafter planerar att stoppa ner en hybrid-V6:a under huven på EXP 9 F.

 Motorn blir Bentleys första plug in-hybrid någonsin. Enligt företaget själva kommer bilen att klara att köra helt med eldrift i upp till 30 kilometer vilket hjälper ner utsläppen mot 130 gram koldioxid per kilometer i blandad körning. Trots de i sammanhanget låga siffrorna ska EXP 9 F plug in-hybrid klara av att accelerera upp till 100 kilometer i timmen på under fem sekunder.

 – Vi är väldigt entusiastiska över potentialen i en högpresterande, ultralyxig Bentley-suv. Sedan vi först visade EXP 9 F i Genève har responsen varit överväldigande. Alla verkar överens om att en suv är ett naturligt steg för Bentley, säger Bentley-chefen Wolfgang Dürheimer utan att bemöta det EXP 9 F främst blivit kritiserad för –den kontroversiella designen.