Bentleys 6,75 liters V8 ut – diesel in

Bentleys välkända V8 på 6,75 liter som tillverkats sedan 1959 är på väg ut. Framöver ska märkets toppmodeller ha den senaste tekniken från Volkswagen vilket innebär V12-motorer och eventuellt diesel.

Som teknikensvarld.se tidigare skrivit om planerar Bentley en hybriddrivlina till sin kommande suv som man gav en smygkik på i och med konceptbilen EXP 9 F. Nu kommer uppgifter från Bentley- och Bugatti-chefen Wolfgang Dürheimer att man planerar att skrota den V8 som funnits med i Bentleys motorutbud sedan 1959. 

 –Jag tror att V8:an på 6,75 liter kan utgå, säger Wolfgang Dürheimer till Car and Driver.

 I stället ska framtida flaggskeppsmodeller från Bentley få V12:or från Volkswagen under huven, men det lär dröja till nästa generation Bentley Mulsanne gör premiär.

 Utöver att byta ut den klassiska V8-motorn håller Bentley redan nu på att ta fram prototyper med dieselmotorer. Dieslarna kommer enligt Car and Driver inte bara hamna i den kommande suven, utan utvecklas även med i nästa generation sedaner i åtanke. 

 Exakt vilken oljebrännare man tänker sig är inte klart, men en kandidat kan vara Audis kommande turbodiesel-V8 som kommer till Audi A8 nästa år. Den tolvcylindriga dieselmotorn i Audi Q7 V12 TDI har slutat tillverkas och lär varken vidareutvecklas eller hamna i en Bentley.

 Återstår att se hur satsningen slutar. När huvudkonkurrenten Rolls-Royce frågade sina kunder om de kunde tänka sig diesel i framtida modeller blev svaret blankt nej.