Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bentley

Bentleys jubileumsmodell hyllar W12-motor

Speed Edition 12 uppmärksammar en epok som går i graven nästa år. 120 bilar ska byggas av Bentleymodellerna Bentayga, Flying Spur, Continental GT och Continental GTC. 

De stora förbränningsmotorernas tid är förbi och Bentley har tidigare gått ut med att deras W12-motor nu går i graven – men inte utan en specialversion så klart. Nu presenteras utförandet Speed Edition 12 av modellerna Bentayga, Flying Spur, Continental GT och Continental GTC.

120 exemplar ska tillverkas av utförandet som kommer med en unik kulör kallad Opalite och naturligtvis en mängd loggor som visar att det rör sig om den speciella versionen samt en unik nummerpalett för varje specifikt exemplar. Köparna får även en minimodell av motorn, utförd i samma aluminiummaterial som den i fullskala. 

1 AV 3
Foto: Bentley
2 AV 3
Foto: Bentley
3 AV 3
Foto: Bentley

Bentleys W12-motor på sex liter lanserades med modellen Continental GT 2003 och markerade märkets nya fas i Volkswagens ägo. Motorn i sig var en vidareutveckling av Volkswagens version utan turbo.

Över 100 000 Bentleymotorer har tillverkats och den sista ska sättas samman i april nästa år. Sedan starten har effektuttaget stigit med 37 procent, vridmomentet med 54 procent samtidigt som utsläppen har kapats med 25 procent, enligt Bentley. I Speed Edition 12 ger motorn 659 hästar och 900 newtonmeter i maximalt vridmoment.