Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110218-bertone jaguar b99110218-bertone jaguar b99110218-bertone jaguar b99
110218-bertone jaguar b99

Bertone B99 Concept – liten och läcker Jaguar

Sedan Jaguar X-Type lades ned för ett par år sedan har det brittiska märket inte haft en utmanare till Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass. Men med Bertones konceptbil B99, som ska visas i Genève, kan Jaguar ha något som verkligen ger tyskarna stora skälvan.

Jaguar har i dagsläget endast sportiga eller stora, vräkiga modeller (okej då, XF är inte så värst stor eller vräkig) men vi vet sedan tidigare att det anrika brittiska bilmärket vill bredda sitt modellprogram med bland annat en mindre roadster och en utmanare till Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass.

Under 2000-talets första nio år hade Jaguar modellen X-Type som var märkets mellanklassalternativ. Dock blev den något av en udda fågel med en hel del Ford-detaljer som inte gick hem hos den stora massan.

Kanske kan Jaguar äntligen få en modell som är värd att kallas utmanare, åtminstone om man låter Bertone stå för formgivningen. Bilen du ser här på bilderna är Bertone B99 Concept där B står för Bertone och 99 för antalet år den italienska designfirman har varit verksam (1912-2011).

B99 Concept, som ska ställas ut på bilsalongen i Genève i mars, kan vid en första anblick tas för att vara en coupémodell. Men i själva verket är bilen en fyrdörrars sedan. Det är avsaknaden av B-stolpe och bakdörrarnas upphängning i bakkant som spelar ögonen ett spratt. Formspråket talar tydligt om för oss att det handlar om en Jaguar, linjerna spelar an på forna tiders XJ-modeller (det vill säga alla innan dagens XJ).

Bilen ser ut att vara riktigt lång tack vare långt utdragen huv och kort överhäng fram. Att kupéöverbyggnaden har en låg profil stärker intrycket, men faktum är att B99 Concept inte är mer än 4,5 meter från för till akter, med andra ord något kortare än BMW 3-serie och Mercedes C-klass. På höjden mäter den sportbilslåga 1,35 meter och på bredden är den fem centimeter bredare än en Lamborghini Gallardo, nämligen 1,95 meter.

Om Jaguar kan tänka sig att bygga en mellanklassare enligt Bertones konceptbil kan vi förvänta oss att vissa detaljer justeras för mer funktionellt bruk, exempelvis strålkastarna som på konceptbilen inte är mycket mer än ett par strimmor, samt de i bakkant upphängda bakdörrarna.

Under huven på denna italienskbrittiska konceptbil sägs det finnas en nyutvecklad fullhybriddrivlina. Mer vet vi inte, utan vi får snällt vänta tills bilen presenteras på Genèvesalongen om knappt två veckor.

Läs mer