Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080808-bertone-bat-11080808-bertone-bat-11080808-bertone-bat-11
080808-bertone-bat-11

Bertone BAT 11 kan bli verklighet

Efter att i sista stund har räddats från konkurs är italienska Bertone på väg att återhämta sig. Nya uppdrag har börjat strömma in och man säger sig nu vara redo att sätta den egendomliga BAT 11 i begränsad produktion.

Runt årsskiftet såg framtiden mycket mörk ut för Italiens legendariska karossverkstad Stile Bertone som bland annat är ansvarig för Lamborghini Miura och Countach, Fiat Dino, Volvo 780 och Citroën BX. Företaget drogs med stora förluster och en familjefejd höll på att ta livet av firman. Nu är dock alla problem lösta och Nucio Bertones änka, Lilly Bertone, äger i dagsläget 49,5 procent av aktierna i företaget. Med ägarfrågan löst börjar framtiden se ljus ut igen. Bertone börjar återhämta sig i takt med att nya uppdrag strömmar in. Det finns planer på att öppna nya kontor i USA och Kina och en del gamla projekt har plockats fram ur malpåsen.

Det första att projektet få liv igen är det iögonfallande konceptet BAT 11 som visades i samband med bilsalongen i Genève i mars. I en intervju med Detroit Free Press avslöjar Bertones utvecklingschef Roland Martin att några av företagets designers trotsade ordern att lägga ned arbetet med BAT 11 och slutförde projektet i hemlighet. Anledningen till att designteamet beordrades att lägga ned projektet var att pengarna inte räckte till. Men det vill företagets designers inte finna sig. Bilen visades så småningom upp på i anslutning till bilsalongen i Genève. Konceptet blev en succé och tankarna på att sätta bilen i produktion dök upp hos ledningen. BAT 11 tros ha potential att dra välbehövlig uppmärksamhet till det lilla företaget. Roland Martin säger till Detroit Free Press att man överväger att bygga 25-50 bilar om intresset finns hos kunderna.

Bertone, som vid årsskiftet stod nästan helt utan uppdrag, har i dagsläget omkring 20 olika projekt på gång. Uppdragsgivare är främst europeiska och kinesiska biltillverkare. De största jobben sker åt kinesiska tillverkare, där Bertone har i uppdrag att utveckla tidiga designskisser till produktionsfärdiga karosser. Utöver detta har Bertone bland annat i uppgift att designa inredningar till lyxyachter, flygplan och helikoptrar.

Läs mer