Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Bilarna i Sverige blir allt bättre

Bilarna på Gotland är bäst i Sverige, raka motsatsen hittar vi i Värmlands län där mer än var fjärde personbil underkändes vid kontrollbesiktningen med krav på efterkontroll. I snitt över hela landet underkändes 22,2 procent av de 3,5 miljoner personbilsbesiktningar som genomfördes under 2020.

Det är alltså något mer än var femte bil, vilket kan låta mycket i mina öron. Men det är alltså en siffra som har minskat de senaste tio åren. Det är faktiskt den lägsta siffran av underkända personbilar som Transportstyrelsen har uppmätt.

– Trenden är tydlig under de senaste tio åren. Utvecklingen talar för att bilarna blir allt bättre och därmed också allt mer trafiksäkra, säger Mikael Andersson som är presschef på Transportstyrelsen.

Men skicket varierar när det kommer till den svenska vagnparken geografiskt sett. Bäst i Sverige är bilarna på Gotland där 19,3 procent underkändes, tätt därefter kommer Stockholms län där 19,4 procent underkändes. Raka motsatsen kan man säga om Värmlands län där nästan 28 procent av personbilarna underkändes under 2020. Västernorrlands län kommer näst sist med 27,2 procent underkända personbilar.

Så vad tror ni toppar listan över problem som besiktningen stöter på? Ja det vanligaste felet är defekta halvljus, inte helt oväntat om jag får säga det själv. Många är de gånger jag har mött bilar med en trasig halvljuslampa. Felaktiga eller defekta halvljus står för mer än två tredjedelar av alla fel som besiktningskontrollanterna upptäcker, totalt 240 000 nedslag över hela landet. Näst vanligaste felet är positionsljuset, 219 000 nedslag.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset. Tillfredsställande ljus är väldigt viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv, säger Mikael Andersson.

Vem vill inte se bra framåt när man är ute och kör? Speciellt under perioder då det är väldigt mörkt ute och eventuellt oväder som också påverkar sikten.

På tredje plats hittar vi parkeringsbromsen och dess bromsverkan med 115 000 nedslag. Ni som har en klassisk krycka i er bil glömmer väl inte att motionera den ibland? Fjärde plats innehas av den förbenade spindelleden som har börjat glappa, det är det nog många som känner igen. Nästan 90 000 fick nedslag på det förra året.

Fortsätt ta hand om era bilar och er själva så kanske vi kan få till ännu lägre siffror på underkända personbilar under nästa år.

Tio vanligaste felen

Följande tio fel var de vanligaste som uppdagas vid besiktningen av personbilar under 2020.

 

Fel på strålkastare halvljus, 240 405 st

Fel på positionslykta, 219 263 st

Fel på parkeringsbroms bromsverkan, 115 694 st

Fel på spindelled, 89 775 st

Fel på skyltlykta, 75 550 st

Fel på avgassystem, 71 902 st

Fel på styrled, 67 885 st

Fel på färdbroms bromsbelägg, 66 920 st

Fel på färdbroms hjulbroms , 66 295 st

Fel på färdbroms bromskraftfördelning, 65 696 st