Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090528-bilbarnstolar-farliga090528-bilbarnstolar-farliga090528-bilbarnstolar-farliga
090528-bilbarnstolar-farliga

Bilbarnstol från Emmaljunga livsfarlig

Erkända tidningen Råd och Rön har testat elva olika bilbarnstolar. Av de testade stolarna är det en som utmärker sig extra – i negativ bemärkelse. Det är den svenska bilbarnstolen First Class 0+ med bas från Emmaljunga. Den klarar inte en frontalkrock.

Råd och Röns senaste test av bilbarnstolar visar att fästsystemet på Emmaljungas stol First Class 0+ är förenat med livsfara. Vid en frontalkrock släpper stolen från sitt fäste i basen, slår runt och slungas framåt med en oerhörd kraft, vilket man ser tydligt på den översta filmen nedan.

– Resultatet är skrämmande. Tidigare har vi sett utländska lågprisfabrikat som visat liknande resultat, men inget svensktillverkat som ens har varit i närheten av det här, säger testkoordinator Ronny Karlsson i Råd och Rön till SVT Rapport.

Testet ifrågasätts av trafikforskaren Thomas Turbell då bilbarnstolarnas krockskydd utfördes i 64  km/h i stället för i 50 km/h som brukligt. Han säger att om man kör tillräckligt fort kan man köra sönder vad som helst, inklusive bilbarnstolar.

Råd och Rön slår dock ifrån sig och försvarar sitt test.

– Hade vi varit för hårda hade ingen stol klarat sig, men nu gör ju de allra flesta det, säger han.

Samtliga bilbarnstolar i testet fick betyg på mellan sex och nio. Bilbarnstolen från Emmaljunga fick bara betyget två.

Bilbarnstolarna det handlar om är så kallade babyskydd för barn i viktklassen 0-13 kilo. Testet har utförts med en standardiserad krockdocka som motsvarar vikten, densiteten och lederna hos ett 1,5 år gammalt barn. Testet gjordes i ett personbilschassi, upprepade gånger. Varje gång basen på Emmaljungas bilbarnstol användes släppte babyskyddet från basen och for i väg, oavsett om basen var fäst med isofix i bilens egna fästpunkter eller med bilens säkerhetsbälte.

På bilden ovan ses bilbarnstolen First Class 0+ till vänster samt basenheten till höger.

Missa inte att läsa hela testet på Råd och Röns webbplats, länk finner du nedan.

 

Film: Emmaljunga krocktest med bas

 

Film: Emmaljunga krocktest utan bas

Läs hela testet av bilbarnstolar

Råd och Röns test av bilbarnstolar