Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En ny bilbarnstol med inbyggd krockkudde får högsta säkerhetsbetyget någonsin.En ny bilbarnstol med inbyggd krockkudde får högsta säkerhetsbetyget någonsin.En ny bilbarnstol med inbyggd krockkudde får högsta säkerhetsbetyget någonsin.
Det finns några dåliga bilbarnstolar, men framför allt en riktigt bra.Det finns några dåliga bilbarnstolar, men framför allt en riktigt bra.Det finns några dåliga bilbarnstolar, men framför allt en riktigt bra.
1 AV 2
En ny bilbarnstol med inbyggd krockkudde får högsta säkerhetsbetyget någonsin.
Foto: Cybex
2 AV 2
Det finns några dåliga bilbarnstolar, men framför allt en riktigt bra.
Foto: Cybex

Bilbarnstol med krockkudde bäst i test

Tyska ADAC har testat bilbarnstolar och konstaterar att det finns några dåliga, men framför allt en riktigt bra. En ny bilbarnstol med inbyggd krockkudde får högsta säkerhetsbetyget någonsin.

Tyska testorganisationen ADAC har testat 30 olika bilbarnstolar och bedömt dem efter säkerhet, funktion, ergonomi och materialval. Fyra modeller anses inte hålla måttet, sex modeller angsågs vara ”tillfredsställande”, 19 fick betyget ”bra” och bara en bilbarnstol fick toppbetyget ”mycket bra”. 

Modellen Cybex Anoris T i-Size är den enda som får det högsta betyget, och får också det högsta säkerhetsbetyget som har delats ut av ADAC hittills. Den monteras som vanligt med Isofix och stödben, men skiljer sig från mängden genom att den har en inbyggd helkroppskrockkudde. I ADAC:s test löses krockkudden ut 25 millisekunder efter frontalkollisionen och testet indikerar låg eller mycket låg risk för skador. Krockkudden löses inte ut vid sidokrocktestet, vilket inte heller anses nödvändigt eftersom stolens sidostöd ger tillräckligt skydd.

Foto: Cybex

Cybex-stolen är konstruerad för barn som är 76–115 centimeter långa, från tidigast 15 månader med en maxvikt på 21 kg. Anmärkningsvärt är att Cybex-stolen bedöms ge lika bra skydd när den är monterad framåtvänd som en bakåtvänd stol.

Läs hela ADAC:s test här.