Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Erik G Svensson

Bilbranschen vill ha utsläppsfri zon i Stockholm

Bilbranschens paraplyorgan Bil Sweden vill se en helt utsläppsfri zon i Stockholm, det skriver man i ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida.

Det är i ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida som branschorganisationen Bil Sweden lanserar de nya förslagen, där man vill göra Gamla Stan i centrala Stockholm till en helt utsläppsfri zon – tillgänglig med bil endast om den inte ger några avgaser.

I debattinlägget pekar organisationen och dess vd Bertil Moldén på att flera svenska städer misslyckas med att efterleva de europeiska gränsvärdena på utsläpp och partikelhalter, och menar att Sverige har hamnat på efterkälken. ”Genom att införa en nollutsläppszon har Stockholm chansen att bli en internationell symbol för hållbar mobilitet”, säger Moldén.

Bil Sweden menar också att det finns helt utsläppsfria alternativ för både personbilar, lastbilar och bussar. Tillsammans med närheten till kollektivtrafik i Gamla Stan skulle därför inte mobiliteten försämras för besökare eller boende. Även kungahuset lär gilla förslaget, i uttalanden tidigare i år har de nämligen kritiserat att så många turistbussar parkerar på otillåtet sätt utanför det kungliga slottet i just Gamla Stan i Stockholm.

Vidare vill Bil Sweden utöka och skärpa miljözonerna i Sveriges städer, och inkludera i dag undantagna genomfartsleder. Därtill är man skarpt kritisk till att supermiljöbilspremien tagit slut, och den ovisshet som råder gällande ekonomiska fördelar – vilket har fått många att skjuta upp miljövänligare bilköp.