Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Bildelsstölderna har sjunkit marginellt

För första gången på länge har bildelsstölderna sjunkit, både vad gäller krockkuddar, navigationssystem och katalysatorer. Detta enligt ny statistik från Larmtjänst, som däremot fortfarande menar att siffrorna är höga.

Stulna bildelar, så som krockkuddar, navigationssystem och strålkastare, har länge varit ett problem. De senaste tre åren har även katalysatorstölder ökat lavinartat, vilket Teknikens Värld rapporterat om flera gånger. Organisationen Larmtjänst, som bistår med statistik i ämnet, rapporterar om ett lägre antal stulna bildelar under det första halvåret i år jämfört med samma period i fjol.

Under sexmånadersperioden januari till juni skedde 909 stölder av krockkuddar, navigationssystem och strålkastare. Förra året var den siffran 1 149, så det är en minskning med nästan 20 procent. Dessa typer av bildelar har stulits i något mindre utsträckning under den tid som katalysatorstölderna ökat, men endast några enstaka procentenheter. Det är fortfarande fabrikaten BMW och Volvo som är värst drabbade.

Katalysatorstölderna har också minskat under de första sex månaderna i år, även om de i stort sett är i paritet med stöldantalet förra året. Fram till sista juni i år har totalt 3 817 katalysatorer stulits, vilket kan jämföras med 3 877 samma period 2021. Kostnaden för dessa stölder uppgår till ungefär 71,2 miljoner kronor, enligt Larmtjänst.

Det är fortsatt Toyota som är det värst drabbade märket när det handlar om katalysatorstölder. Ädelmetallerna som tjuvarna vill åt i katalysatorerna har fortsatt högt värde på marknaden, vilket är orsaken till att antalet stölder fortfarande är högt.