Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bildelsstölderna ökar kraftigt – igen

Antalet bildelsstölder i Sverige är nu uppe på nivåer högre än vad de var under rekordåret 2016.

Tyvärr var de positiva effekterna efter polisens insatser mot bildelsstölder endast temporära. 2017 ser ut att bli ett nytt rekordår för bildelstjuvarna då det mellan januari och september registrerades 2 874 bildelsstölder över hela landet. Det kan jämföras med samma period under 2016 då 2 421 bildelsstölder registrerades. Ökningen hittills i år uppgår med andra ord till 19 procent.

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersam. Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

2 874 bildelsstölder innebär skadekostnader om 166 miljoner kronor. Om årets tre sista månader fortsätter i samma negativa spiral som årets nio första månader kommer årskostnaden för första gången att överstiga 200 miljoner kronor.

Bildelarna som ingår i statistiken är de tre mest stulna komponenterna; ratt med krockkudde, navigationsenhet och strålkastare (xenon).

Att kliva in i bilen på morgonen och upptäcka att exempelvis ratten är borta är ingen rolig upplevelse.Att kliva in i bilen på morgonen och upptäcka att exempelvis ratten är borta är ingen rolig upplevelse.Att kliva in i bilen på morgonen och upptäcka att exempelvis ratten är borta är ingen rolig upplevelse.
Att kliva in i bilen på morgonen och upptäcka att exempelvis ratten är borta är ingen rolig upplevelse.

Stockholm hårdast drabbat – Skåne ökar kraftigt

De flesta bildelsstölderna äger rum i Stockholms län. Med 1 522 stölder under perioden står länet för 53 procent av landets totala antal bildelsstölder. Men störst ökning av antal stölder har inte Stockholms län registrerats för. Medan Stockholms län sett en ökning om 12 procent har Skåne län registrerats för en 117-procentig ökning, från 270 bildelsstölder under fjolårets första nio månader till 587 i år.

Även i Halland har en ökning av stölderna registrerats, däremot har antalet bildelsstölder minskat i Västra Götalands län – 288 stycken hittills i år i stället för 478 i fjol.

BMW mest stöldbegärlig

BMW är fortsatt i topp hos ligorna som norpar bildelar. BMW utgör 60 procent av totala antalet bildelsstölder i Sverige och det är framför allt ratt med krockkudde samt navigationsenheten som är begärliga i BMW.

Volkswagen är näst mest populär hos tjuvarna och just stulna VW-bildelar har i antal exploderat i jämförelse med i fjol. Ökningen ligger på 120 procent. Det är främst navigationsenheten i Volkswagens bilar som är intressant för bildelstjuvarna.

På tredje plats ligger Mercedes, på fjärde Volvo och femte Renault. För Volvo-ägarna är det eventuellt ett glädjande besked att bildelsstölderna under årets första nio månader har sjunkit med 30 procent.

Så minskar du risken för stöld

Det finns några tricks man kan ta till för att minska risken för att råka ut för bildelsstölder. Om möjligt, parkera bilen i ett låst garage, om det inte är möjligt parkera den i en upplyst och öppen miljö, gärna där det är liv och rörelse.

Ha larm i bilen, även om det många gånger inte avskräcker tjuvarna så väljer tjuven förmodligen hellre än ickelarmad bil än en larmad. Tråkigt nog finns det biltillverkare som inte erbjuder larm till nya bilar då det anses vara lönlöst. Laminerade glasrutor kan försvåra för tjuvarna.

DNA-märkning är en annan grej som kan avskräcka tjuvarna, något som bland annat BMW numera jobbar intensivt med. Om man DNA-märker delar i bilen är det också viktigt att man märker ut bilen med DNA-klisterlappar, om man vill försöka undvika en tom bil. Den klassiska rattkryckan kan också fungera, men tänk på att välja en godkänd variant som ska ta längre tid att dyrka än de billigaste kryckorna på marknaden.