Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bildelsstölderna ökar kraftigt trots polisens insatser

Trots polisens insatser mot brottstypen fortsätter antalet bildelsstölder i Sverige att öka. Hittills i år handlar det om en ökning om 30 procent jämfört med fjolårets rekordår.

Tycker du dig känna igen rubriken? Det är helt på sin plats, vi har skrivit om detta ämne flertalet gånger de senaste ett, två åren. Antalet bildelsstölder i Sverige fortsätter att öka, trots polisens insatser på brottslingarna som sysselsätter sig med att stjäla delar från bilar.

2016 slog antalet bildelsstölder i Sverige rekord med 3 333 rapporterade tillfällen. Det kan jämföras med 2015 då 1 926 stölder rapporterades. Ökningen mellan åren var därmed drygt 73 procent.

Hittills i år (januari och februari) har, enligt preliminära siffror från Larmtjänst, antalet bildelsstölder ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året.

Så sent som i natt greps tre 20-åringar i Nyköping som hade brutit sig in på BMW-firman i trakten och stulit delar från 16 bilar. Rattar, krockkuddar och navigationssystem stod som vanligt högst upp på tjuvarnas plocklista.

Att det var just en BMW-firma som fick påhälsning var ingen slump. BMW är den mest påhälsade bilen när det kommer till bildelsstölder. Även Mercedes, Volkswagen och Volvo tillhör bland de mest drabbade bilmärkena men BMW står i en klass för sig då sex av tio bildelsstölder i Sverige involverar BMW-bilar.

– Det är tydligt att det här är en väldigt lönsam business, och att det någonstans finns en efterfrågan. Men polisen har gjort mycket kring det här och det har utdömts ganska hårda fängelsestraff. Men uppenbarligen tycker de som håller på med det här inte att riskerna är tillräckligt stora, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst till TT.

Polisen vet inte vilken slutdestination de stulna bildelarna når, men de misstänker att det kan vara Ryssland och Kina.

Mellansverige drabbat just nu

Medan Stockholm tidigare har varit extra drabbat av bildelsstölder, så även de två andra storstadsregionerna kring Göteborg och Malmö, har tjuvarnas fokus nu flyttats en aning. Just nu rapporterar polisen om en bildelsstöldvåg i Mellansverige med bland annat fall i Eskilstuna och Örebro i förra veckan. Även i Värmland och Dalarna har bilägare upptäckt sina bilar utan ratt, krockkuddar och/eller navigationssystem.

Stöldligorna, som anses vara organiserade, opererar på en plats i ungefär en veckas tid, därefter hittar de en annan ort att länsa på bildelar som kan föras ut ur landet.

Så minskar du risken för stöld

Det finns några tricks man kan ta till för att minska risken för att råka ut för bildelsstölder. Om möjligt, parkera bilen i ett låst garage, om det inte är möjligt parkera den i en upplyst och öppen miljö, gärna där det är liv och rörelse. Ha larm i bilen, även om det många gånger inte avskräcker tjuvarna så väljer tjuven förmodligen hellre än ickelarmad bil än en larmad. Tråkigt nog finns det biltillverkare som inte erbjuder larm till nya bilar då det anses vara lönlöst. Laminerade glasrutor kan försvåra för tjuvarna. DNA-märkning är en annan grej som kan avskräcka tjuvarna, något som bland annat BMW numera jobbar intensivt med. Om man DNA-märker delar i bilen är det också viktigt att man märker ut bilen med DNA-klisterlappar, om man vill försöka undvika en tom bil. Den klassiska rattkryckan kan också fungera, men tänk på att välja en godkänd variant som ska ta längre tid att dyrka än de billigaste kryckorna på marknaden.