Bilen är redo att lyfta
Drömmen om flygande bilar som kan titta ner på stillastående trafikstockningar är inte ny. Men nu meddelar teknikjätten Bosch att drömmen är nära att bli verklighet tack vare ny teknik.
År 2023. Då ska du kunna sitta i en flygande taxi. Det mer eller mindre lovar Bosch och förklarar den snabba utvecklingen med att de har tagit fram ny teknik som ska göra civil flygtrafik billigare, enklare och säkrare. Företag som slår på stora trumman och hävdar att de har flygande bilar på gång har vi sett förut, men det har sällan blivit verklighet.
Nu sticker ännu ett företag ut hakan och säger att de ska kunna få bilarna att lyfta, men den här gången är det inte vilket företag som helst. Tyska teknikjätten Bosch är en av världens största underleverantörer till bilindustrin och nu meddelar de att genombrottet för flygande bilar är nära.
Enligt Bosch kommer de första kommersiella flygningarna med billiknande taxifordon att genomföras i stora städer redan år 2023. Redan nästa år inleds testflygningar i Dubai, Los Angeles, Dallas och Singapore och efterfrågan på så kallade flygande taxis beräknas öka lavinartat på kort tid. År 2030 kommer omkring en miljard resor med flygande taxibilar att göras, enligt en studie av Boston Consulting Group.
Ytterligare tio år framåt i tiden beräknas marknaden för flygtaxi omsätta hela 1,5 biljoner euro. Det är förstås en affärsmöjlighet Bosch vill vara med på. Bosch tror sig kunna göra flygande taxibilar betydligt billigare genom att använda teknik från bilindustrin. Dagens konventionella luftfartsteknik är enligt Bosch för dyr, tung och utrymmeskrävande för att kunna användas i kompakta flygfarkoster som dessutom ska drivas av el.
Bosch hävdar att de sensorsystem som till stora delar används redan i dag i vanliga bilar kan vara en nyckel för att få fart på utvecklingen. Nu arbetar de på att kombinera sensorer för att skapa en styrenhet som ska kunna stoppas in i nästan vilken flygande bil som helst.
LÄS MER: Geely köper Terrafugia
– Genom vår Bosch-lösning strävar vi efter att göra den civila luftfarten med flygande taxis överkomlig för ett brett utbud av leverantörer, säger Marcus Parentis, chef för teknikteamet i Bosch som ansvarar för styrenheterna.
Sensorsystemet består av flera så kallade MEMS-sensorer som Bosch har utvecklat för bilindustrin och som redan finns i produktion i dag. MEMS står för Microelectromechanical systems och de första sensorerna utvecklades redan för 25 år sedan. De är små och anpassade för att passa i kompakta bilar och är därför enligt Bosch lämpliga att använda även i flygande bilar.
Vad är en flygande bil?
Vad som skiljer en flygande bil från en helikopter eller ett flygplan är inte helt självklart. En grundläggande definition är att de ska erbjuda transport från dörr till dörr. I luften ska de bete sig som flygplan eller helikoptrar och på land som en vanlig bil. De flesta flygande bilar är av typen VTOL (Vertikal start och landning).
Bosch sensorbox ska kunna stoppas in i flygande bilar enligt plug-and-play-principen. Den sensorbox Bosch planerar att sälja till flygbilstillverkare innehåller sensorer för acceleration, rotation, kompassriktning, barometriskt tryck för att avgöra höjd och dynamiskt tryck för att bestämma fordonets hastighet.
LÄS MER: Audi testar flygande bilar
– Jämfört med dagens transportmedel kan flygtaxi spara tid på resor som är längre än tio kilometer och som längst 300 kilometer, säger Marcus Parentis.
Det kommer sannolikt att dröja innan science fiction-drömmen om städer som omsvärmas av bilar som flyger hit och dit blir verklighet, och du kommer sannolikt inte att få styra din flygbil själv. I ett första steg handlar det snarare om att erbjuda transport från förort till stadskärna.
För att flygtaxiverksamheten ska slå igenom måste det bli väsentligt billigare än konventionellt flyg och då krävs det att fordonet är billigare att tillverka och att köpa. Enligt Bosch beräkningar kommer en flygtaxi som har deras sensorteknik att kosta omkring fem miljoner kronor, vilket är billigare än en helikopter eller ett litet flygplan.
De flesta tillverkare av flygande bilar tycks vara överens om att eldrift är rätt väg att gå, och att autonoma styrsystem kommer spela en stor roll för att få ner kostnaderna. Hur snart de flygande bilarna kommer att vara här återstår att se, liksom hur stort behovet av dem kommer att vara. När markbundna bilar blir mer och mer autonoma beräknas trafikstockningar minska och behovet av att söka fri väg i luften kan bli marginellt.
Flygande bilens historia
William Samuel Henson och John Stringfellow fick 1841, långt före bröderna Wright, patent på en flygfarkost som även kunde köras på land. Henson Aerial Steam Carriage (bilden) kom dock aldrig upp i luften.
År 1917 visade Glen Curtiss sin Aeroplane med aluminiumkaross, plastrutor och värmare för passagerarna. Första världskriget satte stopp för Curtis och Aeroplane fick aldrig chans att flyga.
1937 års Waterman Aerobile byggdes i fem exemplar och såg ut som en mikrobil med stora vingar och drevs av en sexcylindrig Studebaker-motor.
1966 års Taylor Aerocar var den första lovande flygande bilen. Den kunde nå 90 km/h på vägen och 180 km/h i luften. Aerocar var i grunden en vanlig bil som man kunde förse med ett vingpar och en stjärtfena.
Artikeln är tidigare publicerad i Teknikens Värld nummer 13/2019.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se