Bilen som kör själv där andra går bet

Det autonoma systemet MapLite behöver inga vägmarkeringar eller 3D-kartor. Med GPS-teknik och sensorer tar den sig fram på skogsvägen utanför kartnätet.

Självkörande bilar är något som vi normalt förknippar med städer och urban miljö men med systemet MapLite är det fullt möjligt att köra på vägar utanför det digitala kartnätverket.

MapLite har arbetats fram av forskare på MIT Computer Science & Artificial Intelligence Lab (MIT CSAIL) tillsammans med Toyotas forskningsinstitut och förlitar sig på vanlig GPS-data i kombination IMU-teknik och LIDAR-sensorer som läser av ytan upp till 30 meter framför bilen.

Medan många andra autonoma system styr efter en detaljerad 3D-karta och använder sensorerna i huvudsak för att läsa vägmarkeringar och upptäcka faror så jobbar MapLite med GPS för att ange bilens position och låter sensorerna hjälpa till på ett bredare plan. Med systemet kan du i princip låta bilen köra själv där ingen har varit tidigare.MapLite är dock långt från produktionsklart. Miljön runt bilen läses inte direkt av med centimeterprecision och man har bara testat systemet i 72 km/h som mest. MapLite har också problem att fungera i dåligt väder och i backiga miljöer.

https://youtu.be/jZpwQluW6mY