070803-nissan-alkohol

Bilen startar inte om föraren har druckit

För att förebygga rattfylla har Nissan utvecklat en ny konceptbil. Genom en rad olika sensorer, bland annat i växelspaken och förarsätet, känner bilen av om föraren har alkohol i kroppen.

Konceptbilen har utvecklats för att presentera tekniska genombrott som har möjlighet att se dagens ljus i framtida serietillverkade bilar. Den är en del i det fortlöpande program som Nissan dragit i gång för att förhindra rattfylla.

Funktionerna som har installerats i konceptbilen är följande:

Alkoholsensorer

En högkänslig alkoholsensor inbyggd i växelspaksknoppen som kan känna av alkohol i svettutsöndringen i förarens handflata när föraren försöker köra i väg. När alkoholnivån överstiger en förutbestämd nivå låser systemet automatiskt växlingen vilket gör bilen oflyttbar.

Ytterligare alkoholsensorer finns i förar- och passagerarsätena för att upptäcka alkohol i luften i bilens kupé.

Ansiktsigenkänning

En kamera sitter monterad på instrumentpanelen som bevakar förarens ansikte. Systemet är kalibrerat till att övervaka förarens medvetande genom att observera ögonblinkningarna. När systemet upptäcker att föraren börja somna till, aktiveras en röst- och textvarning via navigationssystemet. Dessutom aktiveras en mekanism som spänner åt säkerhetsbältet för att fånga förarens uppmärksamhet.

Körbeteende

Genom att konstant övervaka bilens drift, bland annat genom att känna av om bilen avviker från sin körbana, vet systemet om föraren är ouppmärksam eller förvirrad. I så fall meddelar navigationssystemet föraren genom röst- och textvarningar.

Växelspakssensor

Passagerarsätessensor

Instrumentpanelskamera

Kameravy