Foto: kolesa.ru

Bilen Volvo aldrig kommer tillverka

Skulle Volvo ha fått för sig att skapa en MPV-liknande modell hade den kanske kunnat se ut så här.

Det är illustratörerna på ryska bilsajten kolesa.ru som har tagit fasta på att Volvo är något av ett familjebilsmärke men utan att lansera en familjefraktare i MPV-stil (sannolikt tänkte de inte på Duett som klart och tydligt var MPV-klassens svenska föregångare). Till och med BMW har en i 2-serie Active Tourer/Gran Tourer och Mercedes har en i B-klass.

Men Volvo i dag är mest suvar och suvar, för att travestera ett klassiskt citat av Stig Ossian Ericson i filmen Göta kanal eller Vem drog ur proppen? (”Det är mest tröjor och dekaler”, sa hans rollfigur Sigurd i början av filmen när han och Janne ”Loffe” Carlsson pratade om konkurrenterna).

Bakljusen är rakt av hämtade från Volvo Concept Recharge. Foto: kolesa.ru

Drygt 75 procent av Volvos försäljning utgörs av just suvar, en biltyp som kommer att ta över än mer hos den svenska biltillverkaren. Men loppet är ännu inte helt kört för sedanerna och kombimodellerna.
Vad vi däremot kan se som kört är en ”Volvo-minibuss” som den vi ser på bilderna här. MPV:er var en gång populära men har sålt allt sämre de senaste åren, och det är suvarna som har ”förstört” för de så kallade multifunktionsfordonen (MPV står för multi-purpose vehicles som betyder just multifunktionsfordon). Flertalet MPV-modeller har suv-förvandlats, exempelvis Peugeot 5008.

Volvo Concept Recharge.
Volvo Concept Recharge.
1 AV 2
Volvo Concept Recharge.
Foto: Volvo Cars
2 AV 2
Volvo Concept Recharge.
Foto: Volvo Cars

Det närmaste Volvo kommer en bil som den på de två översta bilderna i artikeln är om Concept Recharge från i fjol skulle sättas i produktion. Recharge-bilen är dock inte i närheten av lika praktisk i och med låg takprofil som dessutom sluttar lite extra över bakre halvan. Dessutom har konceptbilen bara plats för fyra åkande och saknar smidiga, familjevänliga skjutdörrar som bilen på ryssarnas illustrationer har.

Nu över till dig... vilken bil, som inte finns i dag, skulle du vilja se att Volvo lanserar?