Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilfällan vid Slussen har blivit film

Punkteringar och skrapade underreden har sedan länge varit ett folknöje vid de så kallade spårviddshindren vid Slussenbygget i Stockholm. Nu har bilfällan blivit ämne för en kortfilm.

Ombyggnationen av Slussen är ett gissel för såväl stockholmare som turister. Nu har emellertid eländet blivit underhållning i form av en kortfilm gjord av dokumentärfilmaren Johan Palmgren.

Centralt i filmen är de så kallade spårviddshindren som finns vid Slussplan i anslutning till Skeppsbron som ska hindra personbilar från att ta vägen men låta bussar passera. En del bilister missar dock skyltarna eller väljer att chansa, ofta med ett skrapat underrede, punktering och tutande bussar som resultat. På Skeppsbron finns i dag fem varningsskyltar på vägen mot hindren.

Incidenterna har naturligtvis uppmärksammats av förbipasserande och blivit lite av ett folknöje, både ”live” och per sociala medier men i Johan Palmgrens film ser vi även att folk inte tvekar till att hjälpa bilister som har kört fast – vilket även gäller filmaren själv.

Blå gången i Slussen under rivning. Foto: Slussenexpo. Foto: Slussenexpo

– Jag hjälpte väldigt många människor, som den tyska familjen och den äldre gentlemannen i filmen. Jag tyckte det var spännande att se om allmänheten ryckte in och hjälpte till, men när det krisade sig fullständigt så lade jag ner kameran och ryckte in själv, sägen han till SVT Nyheter.

Spårviddshindren sattes upp efter att man först förlitat sig på enbart varningsskyltar. Sedan kompletterades skyltarna med flaggvakter men efter att dessa hotats och körts på av bilister valde man lösningen med spårviddshinder.

– Men det finns faktiskt en och annan som klarar att köra över. Har man tungan rätt i mun så kan det fungera, säger kommunikationsansvariga Eva Rosman till SVT Nyheter, men som i nästa andetag konstaterar att de flesta får tillkalla bärgningsbil för att komma loss.

Filmen i sin helhet kan du se nedan. Skulle du inte lyckas ladda filmen här (du måste tillåta att Flash körs på datorn) kan du i stället se den på SVT Play.