Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090505-bilförsäljning-april
090505-bilförsäljning-april
090505-bilförsäljning-april
090505-bilförsäljning-april

Bilförsäljningen fortsatt ned i april

Samma visa igen. Nybilsförsäljningen fortsätter att minska kraftigt. När siffrorna för april månad räknas samman visas ett tapp med en tredjedel jämfört med samma månad förra året.

Än verkar det inte finnas någon ljusning för nybilsförsäljningen i landet. Enligt Bil Swedens färska siffror över bilförsäljningen fortsätter den kraftiga minskningen. Under april såldes endast 18 249 nya personbilar, vilket är en minskning med 33,6 procent jämfört med samma månad förra året. Även om man tar hänsyn till att april i år hade två färre registreringsdagar än april förra året är det en kraftig minskning som vi bevittna. Två färre registreringsdagar motsvarar cirka 10 % färre registreringar. Nybilsförsäljningen hittills i år har varit minst sagt blyg. Under perioden januari-april är minskningen 30,4 procent jämfört med förra året. Med tanke på att försäljningen under förra året inte heller var något glädjeämne ser det mycket dystert ut.

Nyregistreringarna av miljöbilar följde samma negativa trend i april. Men trots en minskning med 15 procent ökar de miljövänliga bilarna sin andel på den totala marknaden. Hittills i år är 35,5 procent av alla nya bilar av den miljövänliga sorten, jämfört med 29,8 procent i början av 2008. Under perioden januari-april hade 63 procent av de nya bilarna något annat drivmedel än bensin. På endast tre år har den andelen tredubblats. Under januari-april 2006 var andelen nya bilar som inte drivs med bensin bara 29 procent.

För svenska Saab och Volvo är det fortsatt mycket tufft. Antalet nya Saab-bilar minskade med 65 procent jämfört med april förra året. Det såldes inte mer än 619 nya Saabar under hela april. Saab får därmed se sig passerat på hemmamarknaden av utbölingar som Kia, Hyundai och BMW. Även Volvo hade det tungt med ett tapp på 26 procent. Trots det är Volvo alltjämt störst i Sverige med en aprilförsäljning som uppgick till 3 812 nya bilar.

Läs mer