Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100602-bilförsäljning-maj
100602-bilförsäljning-maj
100602-bilförsäljning-maj
100602-bilförsäljning-maj Foto: BLR-Fotograferna AB

Bilförsäljningen fortsätter uppåt

Den positiva trenden har inte avtagit. För sjunde månaden i rad ökar personbilsförsäljningen. För de svenska tillverkarna är det både upp och ned.

 Vid den här tiden förra året var det inte lika muntra miner. Då var bilmarknaden mitt uppe i den värsta krisen på flera år och jämfört med 2008 hade försäljningen minskat rejält. Men för ett drygt halvår sedan tog försäljningen fart igen och sedan dess har det bara varit uppåt, så även i maj. Under maj registrerades 24 994 nya personbilar, vilket är en ökning med 37,2 procent jämfört med samma månad förra året, visar ny statistik från Bil Sweden.

Försäljningsökningen har stannat upp en aning jämfört med april då ökningen låg på 40 procent men det finns inga tecken på att försäljningen ska börja dala igen. Hittills i år har registreringarna ökat med 36,6 procent. Antalet nya miljöbilar ökar, som vanligt, men andelen miljöbilar är inte lika stor längre. Andelen miljöbilar i maj var 39,3 procent, att jämföra med 43,2 procent i maj förra året. Desto starkare står dieselbilarna. Försäljningen av dieselbilar ökade med hela 81,8 procent i maj och dieselbilarna står nu för 48,1 procent av alla nya sålda bilar. I fjol var dieselandelen 38,4 procent. Även de bränslesnåla bilarna går starkt framåt. personbilar med koldioxidutsläpp högst 120 g/km ökade under maj med 118,5 procent.

Maj månad innebar ett skutt i försäljningsstatistiken för Saab. Från att ha sålt 559 bilar i maj förra året ökade försäljningen med 25,4 procent till 701 bilar. Hittills i år har Saab sålt 2 349 bilar. För Volvo var utvecklingen under maj den omvända. Försäljningen minskade med 5 procent, men hittills i år ligger Volvo plus 25 procent.

Läs mer