Tänker du låta bilen stå parkerad i dag? Foto: Broderman

”Bilfri” lördag i dag – låter du bilen stå?

I dag är det en bilfri dag på många platser runt om i Europa, bland annat i Stockholm – till viss del. Lämnar du bilen hemma?

Innevarande vecka är den så kallad europeiska trafikantveckan som går ut på att få medborgarna på vår kontinent att välja cykeln, promenaden eller kollektivtrafiken i stället för bilen. Det innebär också att städerna ska underlätta valet att välja bort bilen.

Just i dag, lördagen den 19 september, är det en bilfri dag, något som tusentals städer världen över stödjer, merparten av dem i Europa. Men i Sverige är det sisådär med det bilfria. Varken Malmö eller Göteborg, trots tidigare års satsningar, väljer att göra dagen bilfri. Stockholm har däremot valt att göra Gamla stan och delar av city bilfria. Målet är att få invånarna att uppleva huvudstaden utan störande trafik. Enligt polisens hemsida gäller de bilfria zonerna i Stockholm, se karta nedan, under hela lördagen, från klockan 0.00 till 23.59.

Med tanke på att det är en dag utan bil i dag, kommer du att lämna din bil hemma och i stället välja något av alternativen, exempelvis cykeln eller kollektivtrafiken?

Klicka för större version av kartan.