Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081021-gm-chrysler-usaval
081021-gm-chrysler-usaval
081021-gm-chrysler-usaval
081021-gm-chrysler-usaval

Bilfusionen närmar sig i USA

Krisen inom den amerikanska bilindustrin är på väg att nå sitt klimax. General Motors och Chrysler kommer inom två veckor, före presidentvalet den 4 november, att besluta om ett samgående.

Tidningen USA Today lade sent på söndagskvällen ut en stor nyhet på sin hemsida. General Motors och Chrysler uppges vilja fatta ett beslut om ett samgående redan innan det amerikanska presidentvalet den 4 november. De båda Detroit-jättarna vill dessutom ha finansiellt stöd från staten för att underlätta samgåendet.

Ryktena om den amerikanska bilindustrin i allmänhet, och Chrysler i synnerhet, är många. I slutet av förra veckan uppgavs Chryslers ägare Cerberus ha börjat förbereda biltillverkaren för en försäljning till GM. Kort därefter uppgavs Renault vara intresserade av att köpa Jeep – det mest värdefulla varumärket inom Chrysler. Förre Renault-ordföranden Louis Schweltzer sade i fjol att han ångrar att Renault sålde AMC till Chrysler 1987. Renault köpte AMC och Chrysler 1979 och Schweltzer ångrar att man inte utnyttjade märkets fulla potential.

Varken GM eller Chrysler har bekräftat uppgifterna om ett samgående. Men de har å andra sidan inte på något sätt dementerat uppgifterna. Om man väljer att tro på USA Todays källor är det mycket intressant som händer i USA den närmaste tiden. Ett enormt uppmärksammat presidentval kan få konkurrera om utrymmet med förändringarna inom bilindustrin. Speciellt som GM ryktas köpa Chrysler bara för att sedan avveckla företaget.

Läs mer