Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Höstens trackday var en succé!
2 AV 2

Bilhistoriska korsbefruktningar

Vad har Seat, Porsche, Volkswagen och Toyota gemensamt? Seat Ibiza så klart! Bilbranschen har en del oväntade sammanstrålningar. Vi kollar närmare på fem stycken!

I dessa dagar med allt större bilkoncerner och oheliga allianser mellan dessa kan det vara svårt att få grepp om en bilmodells rötter. Såväl teknik som modellnamn kan poppa upp på oväntat håll. Bakom ratten är det lätt att börja fundera på vad man egentligen kör för bil. I alla fall om man har det minsta intresse för bilar, vilket biltillverkarna ibland verkar glömma bort att man faktiskt kan ha.

Att smacka på ett nytt emblem på en ”ny” bilmodell, så kallad badge-engineering, är den lättaste vägen att gå. Men ibland blir det hela mer komplicerat än så. Kockarna kan vara många och soppan blir lätt därefter. Och den kan koka länge och få oväntad exotisk kryddning.

Här släktforskar vi bland fem nya och gamla bilmodeller som tagit oväntade vägar längs sin resa. Ibland har svarta siffror i kalkylarket fått gå före trovärdigheten hos varumärket, andra gånger har ett avslutat kapitel hos en tillverkare blivit ett nytt hos en annan. Häng med, om du kan.

Dodge Hornet

Stellantis-koncernen omfattar 15 bilmärken och skapades när FCA och PSA slogs samman 2021. Nyligen lanserads Dodge Hornet i Nordamerika och Alfa Romeos ingenjörer surade. Det var ju faktiskt deras modell Tonale som nu dök upp som en Dodge. Vi tar det från början.

Jeep Avenger

Brittisk modell av den gamla skolan fick många namn och ägare på vägen. Avenger är i dag en eldriven suv. Försök hänga med här!

Lotus Elan

En tvättäkta brittisk sportbil för män med hår på bröstet. Nja, 1989 lanserades en ny version med motor från Japan och framhjulsdrift. Och det slutade inte riktigt där.

Seat Ibiza

Seats modell i poloklassen har hängt med länge och Ibiza är nu inne på sin femte generation. Sedan den andra är det rakt igenom en Volkswagen-produkt men det började luddigare. I reklamen påstods den spanskbyggda första generationen ha italiensk design och tysk motor.

Lancia Thema

Märkets toppmodell hade ursprungligen kopplingar till Sverige men slutade sitt liv som en pösig jänkare med smink.