Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080721-bilåkande-minskar080721-bilåkande-minskar080721-bilåkande-minskar
080721-bilåkande-minskar Foto: Thomas Henrikson

Bilismen på tillbakagång

Bilåkandet minskar i Sverige. Nya siffror från Vägverket visar att bilåkandet minskade mellan mars och juni. Det höga bränslepriset ses av experterna som en huvudförklaring.

Även om bensin- och dieselpriserna har sjunkit något de senaste dagarna visar pumparna fortfarande priser som är på rekordnivå. Nu verkar det som att de höga priserna har börjat göra avtryck i det svenska folkets syn på bilåkning. De höga bränslepriserna får allt fler att avstå från att ta bilen. Även om yrkestrafiken minskar är det personbilstrafiken som står för den största tillbakagången. Nya siffror från Vägverket, som DN Ekonomi har tagit del av, visar att svensken tar bilen mer sällan.

Mellan mars och juni i år har personbilstrafiken minskat med 1,3 procent jämfört med samma period förra året. Siffran baseras på 80 mätstationer runt om i Sverige. För yrkestrafiken är minskningen inte lika stor. Med yrkestrafiken inräknad var den totala trafikens omfattning 1,1 procent mindre än förra året. Under fjolårets första halva ökade lastbilstrafiken sina transporter med 7,9 procent, i år är den siffran endast 1,9 procent. Även för yrkestrafiken tros bränslepriserna var orsaken.

Bränsleprisernas utveckling så här långt i år har varit minst sagt exceptionell. På ett halvår har både bensin- och dieselpriserna stigit med flera kronor och nya prisrekord har satts snart sagt varje månad. De senaste dagarna verkar det dock som att den tråkiga utvecklingen har stannat av något. Mycket hänger naturligtvis på råoljepriset, som i slutet av förra veckan faktiskt sjönk med fyra dollar per fat. Dessvärre tror analytikerna att prisuppgången för råoljan kommer att ta fart igen. De svenska bränslepriserna blir troligtvis inte sena med att följa med i uppgången.

Läs mer