Bilist i Eslöv tutade för mycket – åtalas

Om du inte redan visste att du kan åtalas för att ”uppsåtligen ha givit signal längre än nödvändigt” så lär du veta det efter att ha läst denna historia.

I utlandet tutas det friskt åt allt och alla. I Sverige är vi mer restriktiva med tutandet, både på gott och ont. Nu fälls en bilist för att ha tutat för mycket och för länge. Det skriver Skånska Dagbladet.

 Det hela utspelade sig förra sommaren i skånska Eslöv när en 68-årig man kom körande på Västerlånggatan i stadens centrala delar. En civilklädd polisman i omålad polisbil hade stannat sin bil på gatan under ett pågående rån. Eftersom det var ont om parkeringsplatser hade civilpolisen dubbelparkerat, något som den 68-årige mannen inte gillade när han körde förbi.

 Därför tutade och gestikulerade den 68-årige Eslövsbon mot polismannen som satt kvar i sin bil och pratade i mobiltelefon med ledningscentralen. Varningsblinkers hade han dessutom satt på för att göra förbipasserande uppmärksamma.

 Polismannen visade då upp sin legitimation genom rutan men det fick 68-åringen att tuta mer intensivt. Då klev polismannen ur sin bil och visade upp legitimationen tydligt men det accepterade inte 68-åringen som dessutom berättade att det inte finns någon lag som hindrar honom från att tuta hur han vill.

 Polismannen tillkallade kollegor i uniform i en målad polisbil som fick mannen att sluta tuta och inse att han inte hade agerat rätt.

 Därefter hölls det förhör med den lagolydige mannen som förklarade att han inte trodde på den civilklädde polismannen eftersom det händer så mycket tråkigheter i vårt samhälle.

 Nu åtalas 68-åringen i Lunds tingsrätt för att ”uppsåtligen ha givit signal längre än nödvändigt”. Om han erkänner brott stannar straffet vid 500 kronor i böter.

 Polismannen har uppskattat att mannen totalt tutande i en dryg minut varav den längsta tutningen varade i cirka 15 sekunder.