Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080808-fartkamera-sabotage080808-fartkamera-sabotage080808-fartkamera-sabotage
080808-fartkamera-sabotage

Bilister hämnas på fartkamerorna

Uppretade bilister som fått en böteslapp med posten för fortkörning, hämnas gärna på ”den skyldige” genom att spraya färg över fartkamerans lins. Handlingen har tagit fart i Sundsvallsområdet, men är ännu mer utbrett och brutalare i och kring Stockholm och på Västkusten.

Förra sommaren var det någon eller några som oskadliggjorde en fartkamera i Stockvik söder om Sundsvall genom att spraya färg över linsen. Kameran stod obrukbar under hela juli månad, just den tid då semester- och turisttrafiken är som tätast. Staten gick miste om en rejäl slant, bara där.

Enligt Vägverket Region Mitt är Västernorrland jämförelsevis förskonat från skadegörelse på kamerorna. Värre är det i de mer södra delarna av landet och då speciellt i Stockholmsregionen och på Västkusten. Där är våldet mot fartkamerorna dessutom grövre.

Förutom att köpa en burk svart fälgfärg för övermålning så är det vanligt att såga ner kameraskåpen, dra omkull dem eller helt enkelt slå in kameralinsen.

Vandaliseringen av fartkamerorna runt om i landet kostar mångmiljonbelopp, något som vi skattebetalare i slutändan står för.

Kameraskåpen är larmade, dock motverkar det inte skadegörelsen. I stället upptäcker Vägverket skadegörelsen och kan på kort tid ersätta kameran med en ny.

Läs mer