Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilister orättvist behandlade?

Samtidigt som bilarna blir allt miljövänligare ökar kostnaderna för den enskilde bilisten i form av allt högre miljöskatter, medan exempelvis utsläpp från exempelvis flyget är obeskattat. 

Fordonsindustrin globalt satsar idag massivt på energieffektivisering och nya bränslen och det är angeläget att politiken stödjer denna utveckling.

Den formella koldioxidskatten i Sverige är 93 öre per kilogram koldioxid. En svensk bilist betalar idag cirka 275 öre per kilogram koldioxid i olika former av koldioxidskatter (koldioxidskatt på bränslet plus koldioxidbaserad fordonsskatt) inklusive energiskatten. Samtidigt beskattas alla andra koldioxidutsläpp i Sverige, som är omkring dubbelt så höga som vägtrafikens, med i genomsnitt endast 20 öre per kilogram koldioxid. Många utsläpp, exempelvis från flyget, är helt obeskattade. 

FN:s klimatpanel har visat att en skatt kring 90 öre per kilogram är tillräckligt till år 2030 för att nå klimatmålen.

- BIL Sweden anser därför att det är angeläget att Sveriges klimatpolitik närmar sig den som FN:s klimatpanel och regeringens vetenskapliga råd pekat ut, säger Bertil Moldén, VD för BIL Sweden.