Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CTEK

Bilister som inte blinkar och kör för långsamt största irritationsmomenten

Så här inför årets största trafikhelg – midsommar – har en undersökning genomförts för att ta reda på vad svenska bilister irriterar sig mest över i trafiken. Föga förvånande är det utebliven blinkersanvändning som toppar, men även bilister som kör för långsam ligger högt i listan.

Det är sommar och inte minst midsommar. Det betyder att väldigt många svenskar kommer att bege sig ut på vägarna – och irritera sig. Men vad i trafiken irriterar vi oss på mest? Det har fordonsbatteriteknikföretaget CTEK tagit reda på genom att låta genomföra en undersökning bland tusen svenskar som innehar B-körkort samt har tillgång till bil.

Föga förvånande är det utebliven blinkersanvändning som irriterar de svenska bilisterna mest. Hela 68 procent av de tusen tillfrågade bilisterna svarade just blinkersanvändning. Det lustiga är att många av dem själva förmodligen inte använder blinkers varje gång och därför själv skapar irritationsmomentet.

LÄS OCKSÅ: Svenska bilister argast i Europa

Näst mest irriterande i den svenska trafiken är trafikstockningar. Ingen vill stå i kö och bli försenade till exempelvis midsommarfesten, men i och med att många till exempel inte blinkar uppstår situationer som gör att det blir tjockt i trafiken. Kanske en olycka längre fram stoppar upp flödet.

Ta det lugnt ute på vägarna. Ha inte bråttom, planera din resa, chansen att du, din familj och bilen kommer fram helskinnade är större då. Foto: Mattias Rabe Foto: Mattias Rabe

Den mest intressanta iakttagelsen hittar vi på placering tre och fyra. Betydligt fler, 42 procent av de tillfrågade, irriterar sig mer på bilister som kör för långsamt i trafiken är de, 28 procent, som irriterar sig på bilister som kör för fort. Att det råder detta förhållande råder det ingen tvekan om efter tio års observationer av kommentarsfältet här på teknikensvarld.se.

Kvinnor irriterar sig mer på fortkörare än vad männen gör. Skillnaden är dock inte drastisk – 30 jämfört med 27 procent. Männen är samtidigt mer irriterade på bilister som kör för långsamt än vad kvinnorna är – 45 jämfört med 39 procent.

LÄS OCKSÅ: 8 av 10 svenskar bryter mot trafikreglerna

– Jag tror att många av oss ibland kan irriteras av att hamna bakom exempelvis en traktor eller någon som av annat skäl kör långsamt. Men, att vi störs mer av det än de som kör för snabbt är uppseendeväckande, och ett tecken på att det ofta är hetsigt och stressat i trafiken. Kanske gäller det ännu mer i samband med storhelger som midsommar, då människor snabbt vill komma fram för att dansa runt stången, säger Tony Sylsjö på CTEK som alltså låtit genomföra denna undersökning inför denna intensiva trafikhelg som stavas midsommar.

Detta irriterar oss mest i trafiken

1. När andra inte använder blinkers: 68 % (669 st)

2. Trafikstockning: 45 % (438 st)

3. När andra kör för långsamt: 42 % (414 st)

4. När andra kör för snabbt: 28 % (274 st)

5. Isiga vägar: 25 % (249 st)

6. När andra blockerar mittfilen: 24 % (239 st)

7. Problem att starta bilen: 24 % (235 st)

8. Cyklister: 21 % (202 st)

9. Skrikande barn i baksätet: 12 % (117 st)

Vad irriterar dig mest i trafiken? Skriv en kommentar nedan!