Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilister struntar i lagen – fortsätter använda mobil bakom ratten

Sedan i höstas kan polisen utfärda böter till förare som håller i mobilen direkt när de ertappas. Men svenskarna har inte slutat att rattsurfa för det.

I början av förra året blev det förbjudet för förare att hålla i mobiltelefonen eller annan handhållen kommunikationsutrustning under färd. Under hösten fick polisen sedan rätt att utfärda böter på plats, utan att skriva en formell brottsanmälan. Sedan dess har antalet rapporterade fall ökat.

– Polisen rapporterar betydligt fler nu när det är möjligt att utfärda ordningsbot på plats. Men tyvärr är det fortfarande vanligt att bilister sitter med mobilen i handen och det kommer krävas att vi fortsätter att rapportera mot denna förseelse innan det får avsedd effekt, säger Sven Hammarström, polis på Trafiksektion Mitt.

Efter det att polisen fick nya verktyg för att komma åt rattsurfarna i oktober har det utfärdats 268 ordningsböter i region Mitt.

Polisen tror att rattsurfning ligger bakom många trafikolyckor, men det är ofta svårt att bevisa i efterhand. Därför satsar man på att försöka bötfälla de ouppmärksamma förarna innan det hinner orsaka några skador.

– Det är en mycket viktig del att arbeta med inom trafiksäkerhet då många olyckor sker på grund av mobilanvändning. Tyvärr är det svårt att mäta dessa orsaker då det i regel inte finns några vittnen och föraren i de flesta fall inte säger att hen har surfat, säger Sven Hammarström.