Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Biljättar spås missa utsläppsmål år 2021 – riskerar miljardböter

Flera stora biltillverkare ser ut att missa 2021 års utsläppsgräns i EU, enligt en ny studie. Konsekvenserna blir böter i miljardklassen.

Om fem år sänker EU genomsnittsgränsen för koldioxidutsläpp till 95 gram koldioxid per kilometer för biltillverkarna. Men enligt en undersökning från konsultföretaget PA Consulting ser flera biljättar ut att missa målen, skriver Dagens Industri.

Trots att de flesta biltillverkarna planerar omfattande elbilslanseringar, som drar ned utsläppssnittet väsentligt, hinner det inte slå igenom innan år 2021 enligt konsultföretaget.

Samtidigt som utsläppskraven blir hårdare kommer en ny körcykel för utsläppstester att börja införas i år, kallad WLTP. Den nya cykeln ska vara bättre på att återspegla verklig körning, och kommer därför att ge högre utsläppsresultat än dagens NEDC-körcykel. Det gör att biltillverkarna måste sänka de verkliga utsläppen.

Volvo var tidigare bland de tillverkare som inte såg ut att klara kraven men har med hjälp av sina laddhybrider och mindre motorer lyckats lägga sig på rätt sida om gränsen, enligt konsultbolaget. Andra biltillverkare som ser ut att klara målen är PSA, Toyota och Renault-Nissan. Ford, Daimler och Jaguar Land Rover ligger på gränsen. Volkswagen, BMW, Hyundai-Kia, Fiat Chrysler och General Motors ser ut att missa målen helt. De riskerar då böter på 95 euro per gram som överstiger gränsen, gånger antalet sålda bilar. I praktiken handlar om flera miljarder kronor.

Dagens Industri skriver att biltillverkarna bromsar ytterligare sänkning av utsläppsnivåerna efter år 2021. Enligt Thomas Goettle, bilexpert på PA Consulting och ansvarig för rapporten, menar att kunderna inte heller är intresserade av låga utsläpp i första hand.

– De väljer hellre suvar och stora bilar i stället för elbilar. Och tillverkarna tjänar också mer på de stora bilarna. Utvecklingen framöver hänger mycket på hur elbilarna tas emot, säger han till tidningen.