Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilkamera
Bilkamera
Bilkamera
Bilkamera Foto: Translogic

Bilkameror kan vara kränkande och olagliga

Så kallade bilkameror, som fästs på vindrutan eller instrumentbrädan för att dokumentera färden och eventuella tillbud, kan i Sverige ses som en kränkning av den personliga integriteten och därmed vara olagliga.

Antalet filmer från bilkameror monterade på framför allt ryska fordons instrumentbrädor och vindrutor har de senaste åren svämmat över webben. Dessa ”instrumentbrädekameror” (dashcam på engelska) har fångat olyckor ett otal gånger.

 Anledningen till dessa bilkameror i utlandet är en försäkringsfråga. Ofta innebär det en lägre försäkringspremie om man låter montera en bilkamera då kameran kan underlätta bevisläget och därmed förenkla försäkringsbolagets uppgift.

I Sverige är bilkameror än så länge i sin linda, men allt fler bilägare har låtit montera en kamera i bilen för att underlätta för sig själva vid försäkringsärenden.

 – För något år sedan hade vi över huvud taget inte sett någonting av det här, men nu poppar det upp fler och fler, säger Trygg-Hansas pressansvarige Johan Eriksson till TT och nämner ett fall nyligen där en av deras kunder hade en bilkamera som med hjälp av inspelat material kunde påvisa att den andra bilisten var vållande.

 – I det fallet blev det helt avgörande, säger han.

Ifs pressansvarige, Daniel Claesson, säger till TT att när bilkameror finns med vid incidenter är de till stor hjälp. Det låter alltså som att bilkameror kan vara av godo i den svenska trafiken, eller?

Sedan halvårsskiftet 2013 finns en lag om kameraövervakning. Den säger att fast monterade kameror på allmän plats, och där personer kan identifieras, är olagliga utan tillstånd. Därmed ser det enligt lag ut som att bilkamerorna är olagliga då de kränker den personliga integriteten.

 Agneta Runmarker som är dataråd på Datainspektionen säger till TT att just den personliga integriteten oftast väger tyngst när det ska avgöras vad som är och inte är tillåtet. Tillstånd ges normalt endast för att förebygga eller utreda brott och olyckor, säger hon och fortsätter:

 – Det är svårt att få tillstånd för annat än kärnändamålen.

Att söka tillstånd för att få använda fast monterad kamera i bilen skulle med all sannolikhet leda till ett avslag. Länsstyrelsen i Stockholm avslog nyligen en ansökan från ett bussbolag som ville använda kameror i bussarna vid utbildning av nya chaufförer. De löste i stället situationen med att medåkande körlärare håller kameran i handen.

 Det är dock ingen möjlig lösning för den normala bilisten. Att hålla en kamera i handen vid körning skulle falla under den nya mobillag som trädde i kraft 1 december 2013.

Tillstånd ges alltså i regel endast till kameror som kan förebygga eller utreda brott eller olyckor. Bilkameror har ju exakt detta till uppgift – att utreda brott eller olyckor. Kruxet är att bilkameror oftast är i konstant inspelningsläge och därmed kränker personers integritet mellan eventuella olyckstillfällen. Bilkameror som börjar spela in endast vid olyckstillfället borde därmed vara tillåtna. Men då försvinner en del av finessen med kamerorna. En sådan kamera registrerar inte incidenter där stora krafter inte är involverade (det är krafterna som aktiverar kamerans inspelningsfunktion).

Frågan är också hur lagen ställer sig till hjälmkameror som används av exempelvis motorcyklister och GoPro-kameror som används i allt större utsträckning. Dessa borde också vara olagliga utan tillstånd. Backkameror och dylikt faller inte inom lagens ramar för otillåten användning då de saknar inspelningsfunktion.