Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Billiga Tesla Model 3 kommer i vår

Tesla Motors tredje modell, Model 3, ska avtäckas i mars. Då blir det också möjligt att lägga beställning på bilen.

Det är just nu full rulle hos Tesla Motors med anledning av Model X-lanseringen, en bil som vi fick bekanta oss mer med för bara några dagar sedan.

För tillfället har alltså Tesla två modeller i sitt program, där den andra är Model S. Men snart blir två modeller tre.

I mars nästa år kommer Elon Musk och hans företag att avtäcka Model 3, märkets instegsmodell. Elon Musk klargör via sitt Twitter-flöde att Model 3, som är en ren elbil precis som de större modellsyskonen, att orderböckerna öppnar samtidigt som bilen visas upp för första gången. Han låter emellertid meddela att produktionen sätter igång om ungefär två år. Anledningen sägs vara att Tesla måste ha sin nya batterifabrik i Nevada, Gigafactory, i full gång först.

Tesla Model 3 blir företagets minsta modell, både storleks- och prismässigt. Prislappen har annonserats tidigare och än en gång meddelar Elon Musk att det är 35 000 dollar som gäller innan statliga rabatter, alltså exakt hälften av vad den enklaste Model S kostar (bakhjulsdriven och med 70 kWh-batteri). Det motsvarar 294 000 kronor. Efter amerikanska statens bidrag blir priset 231 000 kronor.

Vad den kommer att kosta i Sverige är okänt, men baserar vi det på den prisbild som Model S har i USA och Sverige bör Model 3 i Sverige, med dagens dollarkurs, landa på 399 000 kronor. För de pengarna får man alltså en eldriven bil i BMW 3-seriestorlek, med än så länge okända prestanda.

Notera att det är Model X på bilden ovan.