Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skitterphoto

Billigare bensin och diesel

Den osäkra oljemarknaden har lett till att de svenska drivmedelsbolagen har sänkt priserna på både bensin och diesel.

I går rapporterade vi om drastiskt sjunkande priser på råolja, och då främst den amerikanska WTI-oljan. Senare under kvällen (svensk tid) fick vi vara med om någon historiskt. WTI-oljan gick under noll och handlades till negativa priser. När det var som värst låg priset på nästan minus 38 dollar per fat, oljebolagen fick alltså betala för att bli av sin produkt. Anledningen till utvecklingen är helt enkelt att det produceras mer olja än vad som konsumeras, och därför är lagringsplatserna mer eller mindre fulla.

I skrivande stund handlas WTI-oljan till ett pris om cirka minus 4,5 dollar per fat.

Brentoljan, den som utvinns i Nordsjön, har även fått se sjunkande priser, dock utan att vara i närheten av den amerikanska oljans prisutveckling. Under gårdagen gick priset på Brentolja ned med några dollar, och i dag har priset fortsatt ned. Just nu ligger den på strax under 23 dollar per fat. Det är inte rekordlågt, men det lägsta priset på ungefär 18 år.

För svenska bilister påverkar den allt billigare oljan de priser vi betalar för drivmedel på mackarna, men inte i den omfattning som många kanske tror. Den amerikanska WTI-oljan har väldigt lite med vår kontinents bensin och diesel att göra, det är främst Brentoljan som är utgångspunkten här.

De svenska drivmedelsbolagen sänkte i dag priset på 95-oktanig bensin med 10 öre vilket gör att literpriset nu ligger på 12,63 kronor. Samtidigt sänktes dieselpriset med 15 öre till 13,68 kronor per liter.

Bensinpriset är inte det lägsta eftersom det låg på 12,48 kronor per liter tidigare i april, däremot är dieseln billigare än vid något annat tillfälle i år. Senast dieseln låg så lågt som nu var i september 2017 då priset var nere på 13,60 kronor.

För bensinen måste vi gå tillbaka till mars 2016 för att hitta ett lägre pris än i dag. Då noterades 12,17 kronor som lägsta pris.