Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Billigare råolja men bensinen fortsatt dyr

Den kraftiga höjningen av priset på framför allt bensin mer eller mindre kvarstår, trots lägre pris på råolja. Kronans svaga ställning gentemot amerikanska dollarn anges vara orsaken.

I början av veckan höjdes priserna på bensin och diesel kraftigt på grund av den gånga helgens attacker mot oljeproduktions- och raffinaderianläggningar i Saudiarabien. Under måndagen höjdes båda drivmedlen med vardera 15 öre och under tisdagen ökade bensinen med ytterligare 40 öre och dieseln med 30 öre. På två dagar höjdes alltså literpriserna med 55 respektive 45 öre. Så pass kraftiga höjningar har vi inte sett i Sverige på nästan fyra år. Men så ökade också priserna på råolja i ett nafs med över tio procent.

Under tisdagen, när den kraftigaste prisjusteringen uppåt i Sverige genomfördes, sjönk priserna på råolja igen – kraftigt, dock inte till riktigt samma nivåer som innan attackerna i Saudiarabien. Under onsdagen sjönk råoljepriserna än mer.

Vad gjorde drivmedelsbolagen då? Under onsdagen sänkte de dieselpriset med tio öre per liter, bensinpriset låg däremot stilla. I dag, under torsdagen, sänktes dock bensinen med tio öre per liter.

Linjediagrammet visar prisutvecklingen av dollarn (gentemot kronan), bensinen och råoljan sedan fredagen den 13 september 2019.

Sänkningen av drivmedelspriserna är emellertid inte i paritet med sänkningen av råoljepriset på världsmarknaden. Drivmedelsbolagen menar att det är den svaga kronan gentemot dollarn som är orsaken, och visst har dollarn blivit en hel del dyrare sen i slutet av förra veckan, men faktiskt är dollarn efter några smärre nedgångar de två senaste dagarna uppe i samma nivå som i tisdags, dagen då drivmedelspriserna höjdes kraftigt på grund av ett högt råoljepris, som alltså nu är betydligt lägre.

Enligt Saudiarabien är större delen av landets utslagna oljeproduktion tillbaka inom kort. Det långa avbrott som många befarande, och som skulle kunna påverka hela världsekonomin, ser ut att stanna vid ett kortare avbrott.

Just nu kostar en liter 95-oktanig bensin i Sverige 15,83 kronor och en liter diesel 16,58 kronor. Priserna gäller på de stora drivmedelsbolagens bemannade stationer. Obemannade stationer är normalt 15 öre billigare per liter. Lokala avvikelser, både dyrare och billigare literpriser, finns över hela landet.