Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilmärket Checker återuppstår

Checker Motors Corporation var en amerikansk biltillverkare i 60 år, en av de mer kända tack vare alla taxibilar i USA som bar på företagets emblem. Nu återuppstår märket.

Ingen kan ha undgått USA:s mest kända taxibilar av märket Checker, mest kända i gult med schackrutigt mönster på sidorna och på taket men som även fanns i andra färger. De rullar på sina håll än i dag och då framför allt modellen Marathon som var märkets sista innan bilproduktionen lades ned 1982. Företaget grundades 1922 i Michigan, närmare bestämt i Kalamazoo som ligger nästan exakt mittemellan Chicago och Detroit, av Morris Markin när det lilla, privata taxibolaget Checker Taxi slogs ihop med en karossfirma som ägdes av just Morris Markin.

Checkers företagsidé var att bygga praktiska, ekonomiska och framför allt hållbara bilar till det amerikanska folket. Att bilarna var hållbara råder det ingen tvekan om med tanke på mängden taxibilar som rullade år efter år. Ta en titt på annonsen här intill så får vi svart på vitt vad Checker ville lyfta fram för kunderna.

Men allting har ett slut, så även för Checker som 1982 tillverkade sin sista bil, en Marathon A11 (A11 stod för taxibil, A12 för vanlig personbil) i gräddvitt och grönt som numera står utställd på ett museum i hemstaden Kalamazoo. När Marathon lanserades 1960 hette de båda chassityperna A9 och A10 där A9 stod för taxibilar och A10 för personbilar.

Företaget levde dock vidare som underleverantör till framför allt General Motors genom att tillverka bland annat karossdelar. Finanskrisen som slog till i framför allt USA 2007 och 2008 slog hårt mot biltillverkarna, inte minst GM som beställde allt färre delar från Checker vars verksamhet blev allt mindre. I början av 2009 lämnade de in en ansökan om konkurs och januari 2010 upphörde företaget att existera.

Men som med så många andra gamla bilmärken är nu även Checker på väg att återuppstå. Enligt den nya ledningen ska de komma igång med biltillverkning igen och det redan under 2018. Tre modeller har de för avsikt att börja med – en sportpickup-crossover (märklig benämning), en sedanpickup och en sexdörrars sedan för tolv passagerare, med andra ord en limousin. Alla kommer att påminna om Marathon A12.

– Vår utmaning är att ta en erkänd form och med hjälp av komponenter från lagerhyllan montera en färdig bil. Vi kanske inte har arvet från ursprungliga Checker, men DNA:t vi bygger vidare på här ger oss en stark framtid, säger nya Checkers chef Steve Contarino.

Checkers nya bilar, som vi ser i form av illustrationer här, ska byggas på en stålram och motorerna hämtas från GM och deras LS-serie, det vill säga V8-motorer. Även dieselmotorer ska erbjudas. Genom att bygga replikor i små volymer samt genom att använda motorer som redan är godkända av EPA kommer företaget undan billigt, bland annat genom att slippa krocktesta bilarna.

Bilarna kommer att vara utrustade med skivbromsar runt om och kuggstångsstyrning men också med nymodigheter som exempelvis LED-ljus.

Företagets mål är att kunna anställa mellan 50 och 100 personer som ska bygga bilarna för hand. Priset för en bil beräknas landa på mellan 400 000 och 500 000 kronor.