Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilmärket Saab finns inte längre!

Efter alla turer om och runt varumärket Saab står det nu klart att Nevs väljer att satsa på sitt eget namn som varumärke. Därmed är det dags att, en gång för alla, säga tack och adjö till bilmärket Saab.

Nevs, som för några år sedan köpte upp vad som fanns kvar av Saab Automobile i Trollhättan, har kommit på fötter igen och under nästa år är de redo för lansering av deras första produkt – en eldriven 9-3. Men något Saab-emblem kommer inte att pryda den utsläppsfria bilen.

I augusti 2014 meddelade försvars- och flygteknikkoncernen Saab AB, som äger rättigheterna till varumärket Saab, att Nevs, efter alla turer med bland annat ekonomiska problem, inte får använda varumärket på bilarna de avser tillverka. Saab AB har ännu inte lättat på sitt beslut.

Nu står det dock klart att Nevs har tagit beslutet att hela lämna namnet Saab bakom sig. I ett pressmeddelande i dag berättar de att elbilen de lanserar under 2017 kommer att marknadsföras och säljas under eget namn, det vill säga Nevs.

Nevs nya logotyp så som den ser ut när den pryder kommande elbilen baserad på 9-3. En viss Saab-likhet ändå (bortsett från själva namnet och bokstäverna).Nevs nya logotyp så som den ser ut när den pryder kommande elbilen baserad på 9-3. En viss Saab-likhet ändå (bortsett från själva namnet och bokstäverna).Nevs nya logotyp så som den ser ut när den pryder kommande elbilen baserad på 9-3. En viss Saab-likhet ändå (bortsett från själva namnet och bokstäverna).
Nevs nya logotyp så som den ser ut när den pryder kommande elbilen baserad på 9-3. En viss Saab-likhet ändå (bortsett från själva namnet och bokstäverna).

– Med all respekt för vår historia och vårt arv, vill vi bli erkända som oss själva – en hållbar leverantör av mobilitetslösningar som är fast besluten om att skapa en bättre miljö genom en fokuserad tillväxtplan med ett eget varumärke som en hörnsten, säger Nevs vd Mattias Bergman.

Med andra ord kommer vi förmodligen aldrig mer att se en nytillverkad bil bära namnet Saab. Ett tungt besked för den som har ett gott öga till svensk bilindustris historia, men förmodligen också skönt att äntligen få ett slut på en utdragen process.

Nevs kan nu blicka framåt mot bland annat en gigantisk leverans innehållandes 250 000 eldrivna fordon till Kina.

LÄS OCKSÅ: Saab 1946 och framåt – historien och bilderna

Nevs nya logotyp/grafiska profil.Nevs nya logotyp/grafiska profil.Nevs nya logotyp/grafiska profil.
Nevs nya logotyp/grafiska profil.