Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilprovningen återkallar bilar efter muthärva

Det är inte bara tillverkarna som återkallar bilar. Nu tvingas Bilprovningen återkalla 245 bilar som kontrollerats av en före detta anställd som misstänks ha tagit emot mutor.

Det har återkallats miljontals bilar de senaste åren, mest av Toyota och nu senast av Nissan som har hittat fel i drygt två miljoner bilar. Men det är inte bara tillverkarna själva som tvingas till omständliga återkallningar. Nu väljer Bilprovningen att återkalla 245 bilar som misstänks ha genomgått ofullständiga kontrollbesiktningar.

Anledningen till återkallningen är en muthärva som har uppdagats i Malmö där en före detta anställd besiktningstekniker misstänks för mutbrott. Bilprovningen har gått igenom besiktningsprotokollen för 4 000 fordon som den före detta besiktningsteknikern har kontrollerat under 2010. 245 bilar misstänks ha kontrollerats på ett felaktigt sätt. De berörda bilägarna uppmanas att återkomma med sina bilar för att göra en ny, kostnadsfri besiktning.

– Vi är angelägna om att de fordon vi identifierat genomgår en fullständig kontrollbesiktning, så att de är trafiksäkra, säger Bilprovningens vd Magnus Ehrenstråhle.

Bilprovningen vill inte uttala sig om vilket skick de 245 bilarna är i men misstänker att de inte har besiktigats på rätt sätt. Det handlar bland annat om att besiktningarna har genomförts orimligt snabbt eller att det överhuvudtaget inte har gjorts alls. En intern utredning mot besiktningsteknikern inleddes i september sedan det upptäckts att ett fordon som fått godkänt av teknikern visat sig ha så allvarliga brister att det fick körförbud.