Foto: Bilprovningen

Bilprovningen fyller 50 år

I år är det 50 år sedan Svensk Bilprovning grundades. Jubileet firas på alla stationer runt om i Sverige och i dag får alla kunder en present.

Om du råkar ha en bokad tid för bilbesiktning på Bilprovningen i dag kommer du att få en liten present. I dag inleder Bilprovningen nämligen sitt 50-årsfirande och om du som kund också fyller 50 i år får du ett specialerbjudande: Halva priset på e-Diagnos.

 Sedan den 1 juli 2010 är marknaden för bilbesiktning avreglerad och det finns flera privata aktörer på marknaden. För 50 år sedan såg det annorlunda ut. 1963 fattade riksdagen beslut om att AB Svensk Bilprovning skulle grundas och två år senare infördes periodisk kontrollbesiktning för alla bilar. I november samma år publicerade man den första besiktningsstatistiken som baserades på 4 000 besiktningsprotokoll.

 1978 fick Bilprovningen ansvar för typbesiktning och tio år senare blev det lättare för alla bilägare att besiktiga bilarna då Bilprovningen började med kvällsöppet. 1996 bytte besiktningspersonalen penna och papper mot handdator.