Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilsalongen i Genève 2014Bilsalongen i Genève 2014Bilsalongen i Genève 2014
Bilsalongen i Genève 2014 Foto: Glenn Lindberg

Bilsalongen i Genève 2014 är igång!

Årets kanske bästa bilsalong, den i Genève, har öppnat upp sina portar för besökarna. Teknikens Värld är som vanligt på plats. Här får du en tjuvkik bakom kulisserna och vilka nyheterna är.

En av de mer mysiga bilsalongerna under ett år är den i Genève. I dag har 2014 års upplaga i Schweiz näst största stad dragit igång med allt vad det innebär. Bilnyheterna känns fler än på länge och Teknikens Värld är på plats för att rapportera hem så att vi inte missar alla de viktiga detaljer som kommer att forma våra framtida billiv.

Testchef hans Hedberg och fotograf Glenn Lindberg kom ned till Genève under gårdagen och passade på att föreviga jobbet ”bakom kulisserna” på bild och i ord.

 På frågan vilka som utmärker sig på salongsgolvet är det bland annat två svenskar bilar som syns lite extra i rampljuset. Dels är det Volvo Concept Estate som står uppställd tillsammans med de två tidigare konceptbilarna Concept Coupé och Concept XC Coupé samt – så klart – Koenigsegg One:1 som med största sannolikhet är salongens absolut snabbaste bil.

 Fotograf Lindberg tyckte det var skoj att se Christian von Koenigsegg hjälpa till med monterarbetet under gårdagen, vilket vi kan se i bildgalleriet nedan.

 – Ovanligt att se en vd och grundare jobba i montern, säger Glenn.

Hans Hedberg tycker att en viss detalj utmärker årets bilsalong. Placeringen av Qoros monter, biltillverkaren med ena benet i Kina och andra i Israel och med kunskap hämtad från Saab och Sverige.

 – Qoros har fått montern bredvid Rolls-Royce, Ferrari och Maserati. Det är inte Qoros själva som valt placeringen utan det hade de salongsansvariga bestämt, säger Hans.

Vilka bilnyheter som Hans mest ser fram emot i Genève är svårare att svara på än han först kunde föreställa sig.

 – Det finns så mycket nytt och intressant här, så jag skulle vilja säga att allt och alla ser jag mest fram emot. Men måste jag klämma fram några så drar jag till med, utöver båda tidigare nämnda svenskar, nya Renault Twingo och Audi TT, fräcka Citroën C4 Cactus, Jeep Renegade, läckra Alfa Romeo 4C Spider, extrema Opel Astra OPC Extreme, nya trion Peugeot 108, Citroën C1 och Toyota Aygo, laddhybriden Volkswagen Golf GTE, snabba McLaren 650S, framhjulsdrivna BMW 2-serie Active Tourer och... ja, jag kan rabbla på i all evighet. Så jag stoppar väl här.

– Dessutom var det intressant att se vilken bil som blev Årets Bil 2014. Kanske inte det mest spännande valet men Peugeot 308 är en värdig vinnare.

Alla nyheter som visas på bilsalongen i Genève kan du som vanligt njuta av och läsa om på teknikensvarld.se. För att få koll på allting har du länken högt upp på högra delen av sajten där det står ”Nyheterna på Genèvesalongen”. Där finns allt samlat på en sida. Du kan också klicka här.