Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bilsalongen i Paris 2014 med Mikael Stjerna

Som vi nämnde i går har vi skickat ner Mikael Stjerna och Glenn Lindberg för att göra Parissalongen. Häng med så berättar Mikael om årets bilnyheter i alla dess former. Därutöver bjuder han på några klassiska Stjerna-stunder.

https://youtu.be/HuowKIbrgeA

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Paris är inte bara kärlekens huvudstad under några veckor varannan höst. Paris är också något av bilindustrins huvudstad under just denna tid vartannat år. Teknikens Världs reporter Mikael Stjerna och fotograf Glenn Lindberg har begett sig ut på biljakt för att till alla oss på hemmaplan förmedla de trevligaste, bästa och mest uppseendeväckande bilnyheterna på salongen.

I filmen ovan får vi hänga med Mikael på en rundtur i Paris expo Porte de Versailles, som utställningshallarna heter. Som komplement kör vi dessutom en kort intervju per telefon med honom, den finner du här:

Tjena Mikael! Nu har ni varit i Paris i ett drygt dygn. Vad är det som överraskat mest?

– Att Glenn skulle få det så trångt i baksätet på nya Opel Corsa. Vi fick skjuts i nya Corsa i går och av någon anledning hade Opel plockat ut en chaufför till oss som var närmare två meter lång. Inte direkt genomtänkt när det ska transporteras personer i baksätet på en småbil.

– Men i övrigt gillade jag det jag såg och ”kände”. Nya Corsa ger ett modernt intryck. Snygg och elegant. Det märks att Opel är på uppgång i bland annat Tyskland.

– En annan överraskning var ju i Volvos monter, men det gick vi igenom i går.

Vilken bil salongens största attraktion?

– Eftersom vi är i Paris så är det inte otippat en fransk bil. Nya Renault Espace drar mycket folk till sig. Den känns spännande och är även snygg att titta på. Jag gillar också fällningen av baksätena.

Någon bil som har framkallat lite extra känslor hos dig?

Volkswagen XL Sport. Den lilla rackaren har blivit riktigt tuff. Jag har ju kört ursprungsbilen XL1 en hel del och den är tuff på sitt sätt – och väldigt snål. Men drivlinan är inget jag hurrar över. Den är seg och den dånar något oerhört. Nu har den fått en varvvillig motorcykelmotor på 200 hästkrafter. Wow, säger jag bara.

Lamborghinis konceptbil går inte av för hackor den heller.

En bil som har fått lite skäll på vår hemsida av besökarna är Audi TT Sportback concept. Vad tycker du om TT med fem dörrar?

– I dag vill biltillverkarna fylla alla tillgängliga hål och TT Sportback är en hålfyllare. En femdörrars TT, varför har de inte visat upp en sådan tidigare? Det låter kanske knäppt med fem dörrar, men att titta på den så här i verkligheten får mig att tro att Audi inte kan avstå att serietillverka den. Den är helt enkelt läcker.

Nya TT Roadster har ju även den världspremiär här i Paris och jag måste säga att enligt min mening är roadstern för första gången snyggare än coupén. Det lite kantigare utseendet passar den bättre.

Har du kunnat se någon röd tråd bland de utställda bilarna?

– Det skulle i så fall vara att det fortfarande är suvar som är trenden.

Tack Mikael, nu ska jag låta dig och Glenn jobba vidare där nere. Vi hörs och ses!

– Au revoir, monsieur!

Alla nyheter från bilsalongen i Paris hittar du här.