Foto: Oliver Tamagnini

Bilsalongen i Peking blir av – trots corona

Många anser att de stora bilsalongernas tid är över. Flera evenemang har också ställts in i år som en följd av coronapandemin.

Men nu ska Peking arrangera den bilsalong som ställdes in i april. Det blir ett evenemang med flera restriktioner.

Bilsalongen i Genève i början på mars i år var den första stora bilsalongen som tvingades att ställa in som en följd av coronapandemin. Den följdes av en mängd inställda salonger, lanseringsvisningar av nya bilar och provkörningar.

Hela bilindustrin har tvingats ställa upp till fler digitala shower och möten. Det är i dag också högst oklart om det blir någon bilsalong i Genève 2021 då arrangören sålt salongen till de som äger lokalerna.

Flera stora bilföretag har tvekat om de vill fortsätta satsa de stora belopp som krävs för att vara med på en salong och då publikantalet minskat stadigt de senaste åren är det många som ansett att de stora bilsalongerna överlevt sig själva, att den tiden är över.

Men nu visar Kina att de fortfarande tror på en bilsalong som ett bra sätt att marknadsföra nya bilar.

Den bilsalong i Peking som ställdes in i april ska arrangeras redan i höst. Enligt China Council for Promotion of International Trade ska det arrangeras en bilsalong den 26 september till 5 oktober. Internationell press har tillgång till salongen 26-27 september.

Det är inte klart vilka restriktioner som blir för att minska smittspridningen eller om salongen bara får ta emot ett maximalt antal besökare. Kina har under våren och sommaren haft problem med flera lokal utbrott av spridning av coronavirus. I juni smittades 335 personer i ett område runt men matmarknad i Peking och myndigheten tvingades att stänga hela stadsdelen. Först den 6 augusti förklarade den kinesiska myndigheten att området var säkrat och att smittspridningen var stoppad.

Kina arrangerar varje år en stor bilsalong där Peking är värd vartannat år och Shanghai vartannat. I Europa delar Tyskland och Frankrike på samma sätt på salongerna som tidigare arrangerats i Paris och Frankfurt. Men nästa bilsalong i Tyskland ska arrangeras i München 2021.