Bilspelsförare bättre bilförare?

Är du bra på tv-spelet Gran Turismo? Då är du samtidigt en bättre bilförare i verkligheten enlig nya svenska forskarrön.

Att moderna bilspel kan vara väldigt realistiska är ingen nyhet. Nu hävdar spelforskare vid Institutionen för kommunikation och information på Högskolan i Skövde att den som är bra på bilspel även är en bättre bilförare i verkliga livet. 

– Idén fick vi efter att ha talat med bilskollärare som noterat att elever som spelar mycket bilspel hade lättare att lära sig köra, säger Henrik Engström till tidningen Metro.

Henrik och hans forskarteam har baserat sitt resultat på en studie gjord i samverkan med tre körskolors nybörjarelever. Resultatet visar att de som kört bilspel generellt kör bättre men även har större säkerhetsmarginaler.

I förlängningen tror Henrik Engström att bra förare kan sänka sina försäkringspremier genom att bevisa sin skicklighet, och att spelen kan användas för att lära upp osäkra förare. 

Då behövs nog simulatorer utan tävlingsmomentet, men själva spelmotorerna från etablerade tv- och datorspel kan ligga till grund för dessa. Försäkringsbolag, oklart vilka, har visat intresse för den här forskningen och flera försäkringsbolag har bekostat forskningen kring utvecklingen av spel för förarutbildningar.

De svenska resultaten stämmer dock inte överens med forskning från utlandet. En tysk undersökning visade att tv-spelare råkade ut för fler olyckor. Det gällde personer som spelat det våldsamma och körmässigt föga realistiska Grand Theft Auto…

Ytterligare en rapport, denna gång från England, säger att personer som spelar bilspel på konsol eller pc kör snabbare i verkliga livet. 

Så många som 27 procent av unga förare mellan 16 och 24 år erkände att de tar mer risker i trafiken efter att de sladdat loss på skärmen, skriver tidningen Metro.